Nieuwe studenten Adek moeten internet én laptop hebben

04/09/2020 00:00 – Arjen Stikvoort
 
PARAMARIBO – In tegenstelling tot voorgaande jaren is de wettelijke begindatum van het academisch jaar van de Anton de Kom Universiteit (Adek) dit jaar verschoven van 1 oktober naar 1 november. De inschrijvingen vinden – later dan normaal – in september en oktober plaats. Conform de numerus fixus het bij wet vastgesteld aantal studenten – zullen ook dit jaar zestig studenten op de Medische Faculteit worden aangenomen. Om hen te accommoderen is extra ruimte gehuurd.
Bij de nieuwe inschrijvingen wordt studenten gevraagd ervoor te zorgen dat ze een laptop en toegang tot internet hebben. “We weten namelijk niet hoe lang Covid-19 nog onder ons is”, vertelt bestuursvoorzitter Eric Jagdew aan de Ware Tijd. Adek bekijkt ook mogelijkheden de studenten tegemoet te komen door meer faciliteiten te creëren om zij die thuis geen internet hebben, voldoende gelegenheid te bieden colleges online – verspreid over de campus – te kunnen volgen.
Er zijn studenten die een financieel probleem hebben omdat er geen geld is in het studiefonds van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Maar Adek laat zij die daarvan gebruik maken niet in de kou. De voorzitter wil samen met de NOB om de tafel om studenten toch tergemoet te komen.
Jagdew verwacht dat het huidige academisch studiejaar met succes zal worden afgerond. Dat gebeurt zo veel mogelijk online, maar er zullen op de campus – met inachtneming van de Covid-19-protocollen – ook tentamens worden afgenomen.
Hij stelt dat er kleine problemen waren zoals tentamens die niet konden doorgaan of studenten die geen toegang tot internet hadden. Er was verder een probleem met salarisuitbetaling, maar dat is gisteren opgelost door overmaking van de subsidie door de regering.
De universiteit heeft een “structureel geldprobleem”, omdat ze alleen subsidie krijgt voor salarissen, meent Jagdew. Dat is netto zo’n acht miljoen Surinaamse dollar per maand. “Dit betekent dat er geen geld is voor vervangings- of kapitaalinvesteringen, renovatie en budget voor wetenschappelijk onderzoek. We moeten zelfs inschrijfgeld gebruiken als aanvulling om salarissen te kunnen betalen”, schetst hij de penibele situatie.
Een ander probleem is dat de campus heeft te maken met verval. “Het is een tijd van crisis en we moeten bekijken hoe we het inschrijf- en collegegeld zo inventief mogelijk kunnen inzetten voor betere onderwijsfaciliteiten.”
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname