Met de beëdiging van de nieuwe regering onder leiding van de Nationale Democratische Partij (NDP), breekt een cruciale bestuursperiode aan voor Suriname. De uitdagingen zijn niet alleen politiek, maar vooral economisch van aard. Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economen in Suriname (VES), benadrukt in recente verklaringen en interviews, dat het land zich opmaakt voor drie bijzonder moeilijke jaren. Een demissionair kabinet, een nog niet goedgekeurde begroting voor 2025 en stijgende uitgaven, drukken zwaar op de economie.
Volgens Debipersad begon 2020 met een zware crisis, waarna Suriname overging naar een fragiele stabilisatie. Hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en bezuinigingsmaatregelen een vorm van herstel hebben bewerkstelligd, is het fundament van de economie nog steeds zwak.
“Als de overheid doorgaat met hoge uitgaven zonder voldoende inkomsten, leidt dat opnieuw tot schulden en structurele problemen”, waarschuwt Debipersad.
De verkiezingsperiode is volgens hem voorspelbaar verlopen: “Elke regering geeft in aanloop naar de verkiezingen meer uit, dan rationeel verantwoord is. Het gevolg? Inflatie, koersstijging en overbesteding.’’
Een extra punt van zorg is het ontbreken van een goedgekeurde begroting voor 2025.
Debipersad noemt dit het eerste huiswerk voor de nieuwe minister van Financiën. “Er is momenteel geen valide begroting waarmee gewerkt kan worden. Tot de nieuwe regering haar eigen begroting voor 2026 presenteert, opereren we zonder geldige basis.”
Debipersad zegt dat hij ondanks alles, een vorm van intern vertrouwen ziet, die mede werd weerspiegeld in de verkiezingsopkomst. ‘’Maar vertrouwen alleen is niet voldoende. Vertrouwen moet zich vertalen in beleid en maatregelen. De nieuwe coalitie zal zich ook internationaal moeten bewij-zen.”
De recente stijging van de wisselkoers is volgens de VES-voorzitter het directe gevolg van overmatige uitgaven. Ook het overleg met het IMF blijft voorlopig van kracht, maar de demissionaire status van het huidige kabinet beperkt de reikwijdte van beleidsvoering.
De VES blijft het beleid nauwgezet volgen en zal volgens Debipersad, blijven waarschuwen, als er verkeerde keuzes worden gemaakt. Tegelijkertijd pleit hij voor een politiek onafhankelijke Centrale Bank, die stabiliteit moet waarborgen.
“De komende drie jaren worden heel moei-lijk. Niet alleen economisch, maar ook op het gebied van volksgezondheid en onderwijs. En nee, olie zal deze vraagstukken niet zomaar oplossen.”
The post Nieuwe regering wacht zware taak: VES wijst op fragiele stabiliteit ..
- Nieuwbakken JusPol-minister Monorath aan rovers: ‘no test m…..
- Juspol-minister Monorath tegen rovers: ‘Stop prey gangster;…..
- Officiële overdracht Volksgezondheid: Misiekaba benadrukt p…..
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie..
- Twee voortvluchtige verdachten aangehouden; drugs in beslag…..
- Minister Wijnerman is zich bewust van uitdagingen die haar …..
- Gregory Rusland begint vicepresidentschap vanuit Perscentru…..
- ‘Roué Meets Chelle’: viering van cultuur, identiteit en voo…..
- Vacature Jurist Notariaat Mannes..
- Minister André Misiekaba: ‘Jullie zijn de deskundigen die h…..
- JIT arresteert Vietnamees en Chinees voor illegale handel i…..
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via What…..
- Rechter doet op 13 augustus uitspraak in zaak mishandelde a…..
- Nieuwe EZ-minister Baasaron: ‘We gaan zaken naar een hoger …..
- Drugsinval in Corantijnpolder: echtpaar en gebruiker gearre…..
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel …..
- Geluk in Suriname..
- President Simons waarschuwt ministers: “Niemand mag handele…..
- Medaille voor speciale verdiensten voor Nederlandse Defensi…..
- Surinaamse Boksbond in beweging..
- Simons: “Het Kabinet van de President is geen uitvoerend or…..