Nieuwe politieambtenaren blijven in actie

De Surinaamse Politie bond (SPB) is niet te spreken over de manier waarop de regering is omgegaan met de beëdiging van de rekruten tot aspirant-agent van politie. Verder heeft de bond er moeite mee, dat drie rekruten buiten de boot zijn gevallen. “We hebben een overeenkomst met de staat om 167 rekruten te beëdigen, bewapenen en kleden en dat is niet gebeurd. Wij blijven in beraad zolang deze zaken niet zijn opgelost,” zegt secretaris Milando Atompai.
“We weten niet wat er aan de hand is, maar de regering praat over strafbladen van deze rekruten. Als men vindt dat de rekruten in aanraking zijn gekomen met de politie, dan moeten zij de vonnissen van hun opsturen, maar dat is zelf zo moeilijk. Wij willen weten waarom de rekruten niet zijn beëdigd,” zegt de vakbondsman.
Volgens Atompai is minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie in 2010 ook in aanraking gekomen met de politie en toch minister geworden. “Waarom zouden de rekruten dan geen agent van politie mogen worden?” vraagt hij zich af. Hij vindt dat de overheid weerloze burgers brodeloos maakt. “Wij gaan dit niet toestaan. Vanaf de eerste dag vragen wij naar de stukken. Als iemand een strafblad heeft, stuur het dan op en deel de informatie met de gemeenschap,” vindt Atompai.
SPB-woordvoerder Revelino Eijk legt uit dat de werving van de rekruten in 2016 heeft plaatsgevonden, waarbij er een opleidingsovereenkomst is getekend. Hij vraagt zich af waarom de staat de informatie die de rekruten toen hebben doorgegeven niet heeft getoetst, om te weten of er leugens waren verteld. Volgens Eijk wordt bij de aanmelding direct gevraagd of de persoon in aanraking is gekomen met de politie. De rekruten hebben de opleiding met succes afgerond en dan worden zij bij de beëdiging tegengewerkt.
Bondsvoorzitter Raoul Hellings geeft aan dat elke rekruut een aanmeldingsrapport heeft en dat hierin voldoende informatie is opgenomen over de persoon. Zolang de werkgever niet ervoor heeft gezorgd dat deze aspirant-agenten gekleed zijn en hun rechtspositie geregeld is, zullen zij zich niet aanmelden aan het werk.
Het is moeilijk voor de aspirant-agenten om zich op deze manier aan te melden. “Hoe zal het zijn als een van deze politieambtenaren zich moet aanmelden op een beroving zonder wapen,” merkt hij op. Bovendien zijn ze ook niet in staat om aanhoudingen te verrichten zonder wapen en ook niet gekleed in het grijze uniform. De nieuwe politieambtenaren moeten zich dagelijks aanmelden bij de Politie Academie.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald