Nieuwe COVID-19-gevallen stijgen in vele landen van het Pan-Amerikaanse continent

De directeur van PAHO waarschuwt voor “zelfgenoegzaamheid” en dringt nogmaals aan op volksgezondheidsmaatregelen, toezicht en een betere toegang tot vaccins. Nieuwe COVID-19-gevallen zijn vorige week in Midden-Amerika, het Caribisch gebied en enkele Zuid-Amerikaanse landen sterk toegenomen, meldde de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne.
“Gevallen stijgen wanneer wij te snel tevreden zijn,” waarschuwde zij tijdens een persbriefing. “We zijn allemaal moe, maar na het ervaren van opeenvolgende pieken van infecties op dezelfde locaties, moeten we deze cyclus doorbreken door het vroeg en consequent omarmen van volksgezondheidsmaatregelen.”
Toename Midden-Amerikaanse landenHet aantal gevallen neemt toe in Midden-Amerikaanse landen, waaronder El Salvador en Guatemala, waar het aantal COVID-doden ook sterk is gestegen. Nieuwe infecties nemen een hoge vlucht in het Caribisch gebied, waar Cuba het hoogste aantal wekelijkse gevallen sinds het begin van de pandemie heeft gemeld. Op de Britse Maagdeneilanden is het aantal gevallen verdrievoudigd in de weken na de heropening voor cruiseschepen. En in Mexico en de Verenigde Staten neemt het aantal besmettingen toe.
Maar om een ‘gemengd beeld’ te schetsen van de evolutie van het virus, daalde het aantal nieuwe COVID-19-infecties vorige week met bijna 20 procent op het Pan-Amerikaanse continent terwijl de pandemie in grote delen van Zuid-Amerika afnam. “COVID-infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen dalen in het grootste deel van het continent, waaronder in Brazilië, Peru, Uruguay en Chili,” zei Etienne.
Ze voegde er echter aan toe dat het aantal gevallen toeneemt in Argentinië en het hoogste niveau bereikt in Colombia, “wat zorgen baart over het vermogen van de gezondheidszorg om het hoofd te bieden, aangezien 98 procent van de IC-bedden al in gebruik is.”
“Wanneer er zorgwekkende varianten circuleren,” vervolgde zij, “is het des te belangrijker dat landen de surveillance opvoeren, vooral nu de vaccinatiegraad laag blijft.”In totaal heeft Amerika bijna 74 miljoen COVID-19-gevallen en 1,9 miljoen sterfgevallen gemeld – meer dan een derde van de COVID-gevallen en meer dan 40 procent van de wereldwijd gemelde sterfgevallen.
GevolgenEtienne waarschuwde ook dat de pandemie ernstige sociale- en economische gevolgen heeft. “COVID-19 heeft niet alleen onze gezondheidsstelsels verwoest, maar ook onze sociale beschermingsprogramma’s gebroken en onze economieën gedestabiliseerd,” zei ze, waarbij ze de aandacht vestigde op een nieuwe studie van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC). Uit de studie blijkt dat meer dan zeven miljoen bedrijven hun deuren hebben moeten sluiten als gevolg van de pandemie.
“We dringen er bij de landen op aan om prioriteit te blijven geven aan gezondheidszorg en sociale vangnetten als onderdeel van hun COVID-respons en wanneer zij hun blik richten op COVID-herstel,” voegde zij eraan toe.
PAHO inzet voor HaïtiEtienne sprak haar bijzondere bezorgdheid uit over Haïti, waar ‘duizenden mensen’ ontheemd zijn door geweld en instabiliteit en ‘overvolle schuilplaatsen actieve hot spots voor COVID-overdracht kunnen worden.’
“PAHO zet zich samen met andere partners in om de Haïtiaanse bevolking in deze onzekere tijden te steunen en dringt er bij andere internationale organisaties op aan zich bij ons aan te sluiten om de COVID-respons te ondersteunen,” zei ze.
In de afgelopen weken heeft PAHO persoonlijke beschermingsmiddelen aan Haïti geleverd, geholpen bij de uitbreiding van de zorg voor COVID-19-patiënten en duizenden tests en laboratoriummaterialen verstrekt. PAHO heeft ook geholpen bij de opleiding van gezondheidswerkers in de gemeenschap en het ministerie van Volksgezondheid gesteund bij de voorbereiding van de invoering van vaccins en het opzetten van nieuwe systemen om geruchten te ontzenuwen.
Toegang tot vaccinsVaccins blijven voor velen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ontoegankelijk. “Meer nog dan de volksgezondheid bepaalt geld hoe snel landen de middelen kunnen verkrijgen die zij nodig hebben om dit virus te bestrijden,” aldus Etienne. “Terwijl landen die deals hebben gesloten met vaccinproducenten verder vooruit komen, blijft de vaccinatiegraad in een groot deel van onze regio steken in de enkelvoudige cijfers.”
Terwijl 58 procent van de Chileense bevolking volledig beschermd is tegen COVID en in Uruguay 55 procent, hebben Paraguay en Jamaica minder dan 3 procent van hun bevolking volledig gevaccineerd. Honduras en Guatemala moeten nog steeds 1 procent van hun bevolking vaccineren.
Etienne vestigde de aandacht op de donatie van bijna 12 miljoen vaccindoses door de Amerikaanse regering aan landen op het Pan-Amerikaanse continent en zei dat er met de hulp van PAHO nog meer op komst zijn.
“Deze vaccins geven hoop aan landen die anders maanden zouden moeten wachten om zelfs maar een fractie van deze doses in handen te krijgen,” zei ze. “Daarom blijven we er bij donoren en landen met een overschot aan vaccins op aandringen om ze met onze regio te delen. Dit blijft voor veel landen in onze regio de enige manier om snel de doses te krijgen die ze nodig hebben.”

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald