Nieuwe coronamaatregelen zware klap voor toerismesector

22/12/2020 14:02 –

 
PARAMARIBO – Door de nieuwe coronamaatregelen die gisteren zijn aangekondigd door de regering belanden bedrijven die opereren in de toerisme- en horecasector dieper in de put. Dit benadrukten meerdere ondernemers na bekendmaking van de nieuwe regels door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
De bewindsman deelde tijdens de Covid-19-persconferentie mee dat als gevolg van de stijgende gevallen casino’s, nachtclubs, discotheken en bars vanaf vandaag hun deuren gesloten moeten houden. Ook recreatieoorden, kapsalons en sportscholen mogen voorlopig niet opereren. “Dit is een domper voor de sector. Omdat net wanneer je denkt dat je jouw personeel een beetje meer kan betalen, dat je het nu kan vergeten”, reageert Sherida Mormon, directeur van Mets, tegenover de Ware Tijd.
Ze wijst er net als Frans Dinge, directeur van het toeristische oord Kosindo in Boven-Suriname, op dat door deze nieuwe regels bijna geen geld binnenkomt terwijl de kosten voor lonen en andere vaste lasten wel doorlopen. Het verzoek is daarom dat er vanuit de overheid financiële ondersteuning komt voor de sector. Ook Sirano Zalman, directeur van plantage Frederiksdorp aan de Commewijnerivier en Danpaati River Lodge, onderstreept de moeilijke situatie waarin zijn bedrijven nu verkeren.
Mormon, Zalman en Dinge hebben alle drie wel begrip voor de aangepaste maatregelen. “Het is niet alleen in Suriname zo, in de hele wereld, maar we moeten eten. Ik weet als ondernemer niet hoe ik de komende periode zal overbruggen”, zegt Dinge. Voor Zalman valt er in geen geval te grappen met de volksgezondheid en moet die daarom te allen tijde boven alles staan. Mormon: “We begrijpen de situatie omdat het ook duidelijk is dat er een stijging is van Covid-19. De volksgezondheid is van belang en het is iets dat we met ons allen moeten doen.”
Zalman merkt op dat bij resorts waarbij de mensen niet al te dicht op elkaar hoeven te komen de overheid niet gelijk tot sluiting hoeft over te gaan. Strenge controle op naleving van de reguliere maatregelen moeten volgens hem voldoende zijn om die oorden door te laten draaien. Mormon deelt die mening. Ze denkt dat gerenommeerde recreatieoorden met goede afspraken aan de slag kunnen.
De Mets-directeur vreest dat door de sluiting van de oorden de privéplaatsen vol kunnen raken met alle gevolgen van dien. “We hopen dat er niet met twee maten wordt gemeten. Bij de vorige lockdown hebben we ook al gezien dat recreatieoorden gesloten werden terwijl privéoorden massaal mensen mochten ontvangen”, benadrukt Mormon. Ze ziet net als Zalman daarom graag dat de handhaving vanuit de autoriteiten op een goede manier geschiedt.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname