Nieuwe CBB-directeur heeft immense plannen

De nieuwe directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anastatia Pokie-Kanape, heeft immense plannen met deze organisatie. Ze zei dit gisteren bij haar aantreden. Het CBB is voor Pokie-Kanape geen nieuw terrein, want ze heeft gedurende zestien jaar op dit instituut gewerkt. De nieuwe directeur wil zich inzetten voor de klantvriendelijkheid, uniformiteit en decentralisatie van het CBB. Volgens haar moet de burgerij niet afhankelijk zijn van de willekeur van een ambtenaar.
Verder wil de directeur werken aan de decentralisatie en digitalisering van het CBB-bestand. Het kan volgens haar niet meer zo zijn dat akten met de hand geschreven worden, omdat het belangrijke authentieke documenten zijn waarop de bevolkingsadministratie gestoeld is. Verder vindt zij dat overal waar er Surinamers wonen, een Bureau voor Burgerzaken moet zijn.
De nieuwe directeur van CBB, Anastatia Pokie-Kanape
Vernieuwing wetgevingPersonen uit het verre binnenland hoeven niet naar Paramaribo af te reizen om een erkenning te doen, terwijl dat in hun woonomgeving zou moeten geschieden. Het registreren van de geslachtsnaam behoeft verbetering, vindt de directeur. De bevolkingsadministratie van Suriname is gestoeld op zeer oude wetgeving, merkte Pokie-Kanape op. Daarom wil zij zich inzetten voor wetswijziging. Bovendien moet ook de rechtspositie van medewerkers, die jaren is blijven liggen, rechtgetrokken worden.
Aftredend directeur Dennis Menso heeft de medewerkers bedankt en opgeroepen, om net zoals het bij hem het geval was, ook zijn opvolger te ondersteunen. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken gaf te kennen dat de nieuwe directeur een zware taak op zicht heeft. Somohardjo zei helemaal achter de plannen van de directeur Pokie-Kanape te staan en alle ondersteuning daaraan te zullen geven. CBB moet efficiënter gemaakt worden, terwijl de diensten naar de gemeenschap in de verre districten gebracht moeten worden.
UitdagingenEen van de uitdagingen is een betere service. Daarnaast moeten de posities van de medewerkers in orde gemaakt worden. De minister vroeg de medewerkers geduld en ruimte om deze zaken in orde te maken. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk benadrukte het belang van het CBB, dat een speciale rol te vervullen heeft in het leven van de mens. Burgerinformatie en registratie zijn volgens Brunswijk de belangrijkste tools voor planning en ontwikkeling.
De regering Santokhi-Brunswijk zal zeker bij het maken van beleid, voor welvaart en welzijn van land en volk, data nodig hebben. De vp gaf aan dat de regering alle vertrouwen heeft in de nieuwe directeur en haar ook de nodige ondersteuning zal geven om haar werk te doen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald