Nieuwe brandstofprijs heeft onsmakelijke gevolgen

24/08/2020 21:57 – Arjen Stikvoort
PARAMARIBO – De Consumentenkring Suriname vindt de brandstofprijsverhoging met SRD 1 die vanaf gisteren is ingegaan een slechte ontwikkeling. “Laat de regering eerst de koers aanpakken, alvorens met verhoging van de brandstofprijzen te komen”, stelt voorzitter Albert Alleyne in gesprek met de Ware Tijd. “We mogen verwachten dat als er geen controle op de koers is, dat ook naast de brandstofprijs alle andere producten duurder zullen worden.”
Alleyne is niet blij met de manier waarop de regering zaken probeert in te lopen. De voorzitter begrijpt dat lasten voor een deel op de burger afgewenteld zullen worden, maar “daar waar het geld gestolen wordt, wordt geen rem op gezet”, stelt hij. “De cambio’s zullen eerst moeten worden aangepakt en gereguleerd. “De officiële koers is SRD 7,47 voor de US dollar, maar de prijs van geen enkel product is op deze koers berekend.” Het zicht is zonder een juiste aanpak van de koers weg en zo kan men doen wat men wilt, stelt de voorzitter van de belangenorganisatie.
Voorzitter John Mahadewsing van de Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO) zegt de brandstofverhoging gelijk mee te zullen nemen in de berekening van de nieuwe bustarieven met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, zodat het openbaar bus transport van start kan gaan. ” Het is een goede zaak die we gelijk mee zullen nemen in de berekening naar het ministerie. Het is slechts één cijfertje erbij invullen.” Mahadewsing weet nog niet wat het uiteindelijke bustarief zal worden. “Daar is het ministerie nog druk mee bezig.” De Covid-19-protocollenlijst voor het openbaar busvervoer is door de PLO goedgekeurd. “Het hangt van het ministerie af wanneer we weer mogen rijden.”
Ook de Suriname Taxi Centrale 1660 zal de verhoogde brandstofprijzen doorberekenen in de taxitarieven. “Wij zullen als elke andere ondernemer daarin niet achterblijven. We moeten meegaan met de flow”, zegt directeur Gilbert Puperhart. De burger betaalt altijd het gelag, stelt hij. Purperhart vreest niet dat de mensen de taxi niet meer zullen pakken. “Het heeft bewezen dat ook in de moeilijke tijden waarin we de laatste maanden zitten, de consument toch besluit de taxi te nemen. Want we zullen ons toch moeten verplaatsen.” Het is een eerste stap van de regering om de economie weer vlot te trekken. “Dat zullen we met z’n allen moeten doen”, aldus de directeur.
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname