Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — Het Healthy Lifestyle School Program van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), dat in 2022 is begonnen en wordt ondersteund door het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) wordt breder getrokken. Was het eerder gericht op gezondheidscontroles, voortaan zal een team van de RGD op scholen presentaties geven, waarbij leerlingen onder meer zullen worden voorgelicht over wat een gezonde levensstijl inhoudt. Dit zal gebeuren met presentaties en spellen.ADVERTISEMENT
Aan het RGD-team zijn nu ook vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappij Assuria toegevoegd. Unicef blijft partner. De aftrap voor de nieuwe stijl van het programma werd vrijdag gegeven op de Ritfeldschool voor basisonderwijs aan de Tithoniastraat.
“Als ik kijk naar de data, dan zie ik dat we als land op het gebied van volksgezondheid echt moeten ingrijpen. De cijfers liegen er niet om”RGD-arts Aloysius Koendjbiharie
Kennis en gedrag
RGD-arts Aloysius Koendjbiharie, werkzaam in Moengo, is programmacoördinator. Hij heeft vrijdag in een bevlogen toespraak over het ontstaan en de noodzaak van het programma verteld. Volgens hem zijn niet-overdraagbare ziekten, zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten, een groeiend probleem in Suriname. “Als ik kijk naar de data, dan zie ik dat we als land op het gebied van volksgezondheid echt moeten ingrijpen. De cijfers liegen er niet om”, waarschuwde hij.
Het is informatie die al eerder bekend is geworden, maar niet voldoende kan worden benadrukt. Koendjbiharie windt er geen doekjes om: “We leven in Suriname niet gezond. Veel mensen hebben overgewicht, bewegen weinig, eten ongezond en hebben te maken met stress of slechte leefomstandigheden. Gezondheid hangt niet alleen af van wat je eet, maar ook van sociale factoren, zoals armoede, wonen en werkloosheid.”
De arts stelde dat wanneer over gezondheidszorg wordt gesproken veel mensen denken aan ziekenhuizen en medicijnen. “Maar echte verandering begint bij kennis en gedrag. Jong geleerd, is oud gedaan. Als je kinderen gezonde gewoonten vroeg aanleert, nemen ze dat mee voor de rest van hun leven. Het is makkelijker om een kind te leren gezond te eten en te bewegen, dan een volwassene iets af te leren.” Vandaar de nieuwe aanpak, waarbij het programma allereerst wordt gericht op basisscholen.
Integratie
RGD heeft al een uitgebreid schoolgezondheidsprogramma, waarmee jaarlijks bijna driehonderd scholen worden bezocht door schoolverpleegkundigen. Die doen onder meer gezondheidsscreenings, vaccinaties en oogonderzoeken. “Ik heb gezegd: ‘laten we dit Healthy Lifestyle Program integreren in het bestaande werk. Als de verpleegkundigen toch al naar de scholen gaan, kunnen ze meteen ook voorlichting geven over gezonde voeding, beweging, voldoende water drinken en zelfs over mentale gezondheid.”
Met steun van Unicef werden beamers en laptops aangeschaft om met beeldmateriaal te werken. “We willen het aantrekkelijk maken voor kinderen. Niet alleen praten voor de klas, maar ook laten zien, bijvoorbeeld wat gezonde voeding inhoudt, hoe men stress kan herkennen en hoe men het beste kan omgaan met boosheid en frustratier Hoe herken je stress?
Uitdagingen
De coördinator zegt dat gebrek aan geld niet altijd reden hoeft te zijn om stil te zitten. “Mensen denken vaak meteen aan geld, maar ik zeg: ‘kijk eerst wat je al in huis hebt. We hebben al mensen en structuren. Daar kun je op bouwen’.”
Sinds het begin van het programma heeft RGD al ruim tweehonderd scholen bereikt. Toch zijn er ook uitdagingen. “Zo is logistiek is een probleem; staking van personeel en gebrek aan transportmiddelen zorgen soms voor vertraging. Maar we blijven zoeken naar oplossingen.”
Koendjbiharie noemt het programma een eerste stap naar een gezondere generatie. “Als we kinderen nu bewust maken, hebben we straks volwassenen die betere keuzes maken. En dat is wat we nodig hebben om Suriname echt gezonder te maken.”
Hij wees ook op bredere volksgezondheidsprogramma’s waarin RGD en het ministerie van Volksgezondheid samenwerken, zoals het internationale Hearts-programma dat zich richt op het terugdringen van hart- en vaatziekten in de regio. “We hebben nieuwe protocollen, betere trainingsprogramma’s voor artsen en proberen ook mentale gezondheid meer aandacht te geven in de eerstelijnszorg. Want iemand met stress of depressie gaat niet zomaar naar PCS. Daar zit nog een stigma op.”
Unicef-program manager Javier Córdoba (l), Assuria CEO Mario Merhai (m) en RGD-arts Aloysius Koendjbiharie (r) verrichten de aftrap van het Healthy Lifestyle School Program.
- Kennismakingsbezoek en voorbereiding overdracht ministerie …..
- Alliantie voor Decent Work voor Personen met een Beperking …..
- Er komt absoluut geen kabinet van de ‘First Gentleman…..
- President Simons aan ministersteam: ‘Opdrachten komen allee…..
- Stembureaupersoneel dat zich terugtrok, wordt op blacklist …..
- Moord en zelfmoord in het Stuwmeergebied..
- Zoon slaat moeder met houten kruk op hoofd en mishandelt jo…..
- De PALU feliciteert het nieuwe leiderschap van Suriname..
- PALU feliciteert president Simons en vicepresident Rusland …..
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold..
- Buitenlanders vast voor illegale handel bedreigde diersoort…..
- “Fiscale discipline is geen keuze meer, het is noodzaak…..
- Onweersbuien in de late nacht..
- Moord op Zuid-Koreaanse president Park uit 1979 opnieuw voo…..
- Edward -Eddy- Barron (75) Paramaribo – Suriname 15-7-…..
- Helen Cornellie Wijngaarde-Beeldstroo (78) Amsterdam 15-7-…..
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen..
- JIT houdt twee buitenlanders aan voor handel in producten v…..
- Column: Voetbal is ‘Big business’..
- Commissies zijn verledentijd; Kabinet is geen uitvoerend or…..
- Palu: ‘Hoop en vertrouwen dat Geerlings-Simons volk tot gez…..