Na zijn beëdiging op zaterdag door president Chan Santokhi, treedt het oudste nieuwgekozen lid, Rabin Parmessar, vandaag op als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Hij zal de toelating en beëdiging van de nieuwe assembleeleden leiden. Daarmee gaat het werk van het nieuw gekozen parlement formeel van start.
Vandaag worden eerst de geloofsbrieven behandeld. Als deze in orde worden bevonden, brengt de commissie advies uit en kunnen de leden worden beëdigd. Daarna gaat het nieuwe parlement officieel van start. Ook de verkiezing van de definitieve voorzitter van DNA vindt dan plaats.
Tot nu toe is Ashwin Adhin (NDP) voorgedragen als kandidaat, maar Parmessar sluit niet uit dat er ook andere kandidaten zullen zijn. “Het is niet verplicht om dat vooraf bekend te maken. Er zal worden gevraagd of er tegenkandidaten zijn. Dan zullen we het zien,” aldus Parmessar.
President Santokhi zal op een later moment worden toegelaten tot het hoogste orgaan van staat. “Een land mag immers geen moment zonder president zijn. Zijn wens is om op een later moment toe te treden als lid van de assemblee. Dat is wettelijk toegestaan,” verklaarde Parmessar in een interview.
Ook Ronnie Brunswijk treedt vooralsnog niet toe tot De Nationale Assemblee, aangezien hij momenteel de functie van vicepresident bekleedt. Net als het presidentschap is het vicepresidentschap onverenigbaar met het lidmaatschap van het parlement, waardoor zijn toelating voorlopig achterwege blijft.
Parmessar bevestigde ook dat alle voorbereidingen voor de openbare vergadering van vandaag zijn getroffen. Parmessar noemt het een bijzondere eer om als fungerend voorzitter het nieuwe parlementaire jaar te mogen inluiden. Tegelijkertijd wijst hij op enkele praktische aandachtspunten rondom de organisatie van de installatie.
“De wet schrijft geen specifieke termijn voor waarin de beëdiging vóór de eerste vergadering moet plaatsvinden. In de toekomst zou het goed zijn om hierover duidelijke termijnen op te nemen in de regelgeving, bijvoorbeeld drie dagen van tevoren. Niet als verwijt, maar als leermoment,” aldus Parmessar.
De eerste openbare vergadering van het parlement gaat gepaard met enkele logistieke uitdagingen. De gebruikelijke vergaderzaal heeft slechts een beperkt aantal zitplaatsen, net voldoende voor de genodigden.
Vanwege de grote belangstelling en de beperkte capaciteit is op de parkeerplaats van het parlementsgebouw een tent opgezet, waar zo’n 200 mensen de ceremonie via grote schermen kunnen volgen. “De belangstelling is enorm. Ik heb begrepen dat de beschikbare plaatsen al vrijwel volledig bezet zijn,” aldus Parmessar.
- Carl Breeveld hekelt formatieproces: “Geen informateur aang…..
- TotalEnergies: GranMorgu blijft meer dan 10 jaar produceren..
- Kantoorruimte op Sosis-terrein volledig uitgebrand..
- Plantagebestuur Carolina neemt initiatief voor ontwikkeling..
- Oliekansen: niemand buitensluiten..
- Van economische groei in 2019 naar een financiële tijdbom i…..
- NDP: Van migratie tot missie: tijd voor toonaangevend agrar…..
- Ontspannen sfeer bij festiviteiten 180 jaar Sranan Boeroes..
- KPS geeft update over veiligheid en aanpak criminaliteit..
- Kritiek op ‘eindeloze zelfkastijding’ slavernijverleden in …..
- Gonesh: “SLM weer op de rails sinds 2022”..
- Surinaams Rode Kruis viert 85 jaar ‘humaniteit in act…..
- Bewustwording rond sikkelcelziekte versterkt tijdens inform…..
- Raghoebarsing over Afreximbank-deal: “Deze ‘koelie’-ministe…..
- Korpschef Isaacs: “We doen er alles aan om de communicatie …..
- Surinaamse verzekeringsmarkt positioneert zich voor offshor…..
- SEOGS centraal platform voor dialoog, visie en transformati…..
- Arend van den Brandhof: De verguisde motor achter het Boero…..
- Israëls regionale escalatie en de wereldorde onder druk..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Cold Case Unit: 25 personen gehoord in case Herman Gooding …..