Nieuw kwartetspel gelanceerd: ‘Jongeren op speelse manier kennis laten maken met indringende onderwerpen’

Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO — Spelkaarten worden zorgvuldig geschud en uitgedeeld. Aan een tafel vormt minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) samen met Louis Hilgers van Stichting Extraatje, RKBO-directeur Annie Baidjnath Panday en directeur Sandra Panka-Bijlhout van EBGS-onderwijs een kwartetgroep. In een ontspannen sfeer proberen ze het nieuwe kaartenspel ‘Kunstkwartet Suriname’ uit. “Het is een prachtig educatief spel. Je leert niet alleen de namen van Surinaamse kunstenaars, maar het gaf mij ook een kleine opfriscursus over ze”, bekent Ori, die het eerste kwartet binnenhaalt, tegenover de Ware Tijd.

In Asewa Otono is dinsdag het educatieve project KunstKwartet Suriname gepresenteerd. De lancering ging gepaard met een korte toespraak en introductie van het spel door Hilgers, die het spel naar Suriname heeft gebracht. Dichter ‘Koloku’ droeg een gedicht voor.

“Dit spel is ontworpen om hen niet alleen te laten genieten, maar ook hun kennis van onze eigen kunst te vergroten”
Initiatiefnemer Louis Hilgers
Naar Nederlands model
Het project is gebaseerd op het traditionele Nederlandse kwartetspel en bevat twaalf kwartetten over verschillende vormen van beeldende kunst met telkens vier Surinaamse kunstenaars en hun werken. “Het spel biedt kinderen op een speelse manier de mogelijkheid om in aanraking te komen met Surinaamse kunst”, vertelt de initiatiefnemer.
Zijn filosofie is dat kinderen spelenderwijs leren en zo groeien. “Dit spel is ontworpen om hen niet alleen te laten genieten, maar ook hun kennis van onze eigen kunst te vergroten. Het feit dat de minister het eerste kwartet heeft, bewijst het succes van het spel.” Behalve kennis bijbrengen en bevorderen van de eigen Surinaamse kunst, helpt het volgens de initiatiefnemer ook in de zoektocht naar een eigen identiteit.
KunstKwartet Suriname is een vervolg op het succesvolle KunstKwartet Curaçao, dat Hilgers op het eiland heeft geïntroduceerd in samenwerking met de galeriehouders Nicole Henriquez en Lusette Verboom. Het succes van dit project inspireerde hen om het concept uit te breiden naar het hele Nederlandse taalgebied, inclusief Suriname en Vlaanderen (Nederlandstalig België).
Hilgers zit al vijftig jaar in het onderwijs en begon vorig jaar aan het project in Suriname, waarbij hij steun kreeg van onder meer de schoolbesturen van het RKBO en EBGS, kunstkenner Marieke Visser en Readytex Art Gallery. Het spel wordt gratis gedistribueerd onder de ongeveer vijfhonderd scholen in het primair en voortgezet onderwijs in Suriname. Het lespakket bestaat uit het kwartetspel, een docentenhandleiding, lesbrief en informatieboekje.
Digitaal
Het is ook digitaal beschikbaar via www.KunstKwartet.org. Daar kan het worden gedownload. Verder is er een speciale webapplicatie ‘Kwartour’ ontwikkeld, waardoor het ook via de smartphone, iPad, tablet, laptop, digibord en pc kan worden gespeeld. Op deze webapplicatie staan er zeventig spelletjes, waaronder ook Surinaamse. Zo is er één over het dierenrijk in Suriname, over kotomisi, maar ook een oud spel over voorlichting in Suriname. Deze webapplicatie is gratis.
Volgens Ori komt het kwartetspel op een geschikt moment, omdat het ministerie recent heeft geïnvesteerd in nieuwe leerboeken. “Dit is een prachtige manier om op school kunst onder de aandacht te brengen”, vindt de minister.
Een andere kwartetgroep bestond uit Readytex Art Galery-directeur Monique Nouh Chaia, kunstenaars Kurt Nahar en Stanny Handigman en Daniela Rosario van OWC. De galerijhouder is ervan overtuigd dat kinderen het spel goed zullen begrijpen en op deze manier vroeg kennis kunnen maken met kunst en kunstenaars van Suriname. “Het feit dat het in een product is verwerkt, valideert het werk van onze kunstenaars. Ik ben blij dat ik dit project met veel genoegen heb ondersteund”, zegt Nouh Chaia enthousiast tegen de krant.

Het spel en lesmateriaal zullen in een pakket aan de scholen worden afgegeven.