Nieuw ILO-rapport: Onvoldoende vooruitgang arbeidsmarkt Latijns-Amerika en Caribisch Gebied

PARAMARIBO — Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied hebben vijf jaar na de Covid-19-pandemie een zekere stabiliteit bereikt op de arbeidsmarkt. Desondanks blijven hardnekkige problemen, zoals arbeidsinformaliteit, genderongelijkheid en de moeilijke toegang tot formele banen voor jongeren, een grote uitdaging. Dit blijkt uit het recente ‘2024 Labour Overview of Latin America and the Caribbean’ van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Hoewel er tussen 2023 en 2024 een lichte verbetering was met een stijging van de werkgelegenheid (58,9 procent in 2024) en een daling van de werkloosheid (6,1 procent in 2024), zijn de huidige cijfers nog steeds lager dan in 2012. Dit wijst op een tekort aan nieuwe banen in de afgelopen jaren. “We zien nu dezelfde werkgelegenheidsniveaus als voor de pandemie, maar de vooruitzichten zijn zorgwekkend”, aldus Ana Virginia Moreira Gomes, ILO-regiodirecteur voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. “De economische groei vertraagt en de structurele problemen bij het creëren van banen blijven bestaan.”

“Sociale rechtvaardigheid in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is dringend nodig”Ana Virginia Moreira Gomes

Aanhoudende genderongelijkheid

Het rapport benadrukt de noodzaak van hervormingen voor duurzame vooruitgang en het voorkomen van stagnatie. Ondanks enige vooruitgang is de genderkloof op de arbeidsmarkt nog steeds groot. Vrouwen hebben met 52,1 procent een veel lagere participatiegraad dan mannen (74,3 procent). Ze verdienen gemiddeld 20 procent minder, hebben vaker te maken met werkloosheid en werken vaker in banen van mindere kwaliteit. “Genderongelijkheid blijft een fundamenteel obstakel voor echte gelijkheid op de arbeidsmarkt”, aldus Gerson Martinez, arbeidsmarktspecialist bij de ILO en hoofdauteur van het rapport. “De loonkloof en de gendersegregatie in bepaalde beroepen beperken de kansen voor vrouwen.”

Daarnaast is informele arbeid met 47,6 procent nog steeds een groot probleem. Dit betekent dat bijna de helft van de werknemers in de regio geen vast contract heeft, een onzeker inkomen heeft, geen sociale zekerheid geniet en economisch kwetsbaar is. Vooral vrouwen en jongeren zijn hier de dupe van.

Jeugdwerkgelegenheid cruciale uitdaging

De jeugdwerkloosheid is met 13,8 procent (2024) nog steeds bijna drie keer hoger dan die van volwassenen, ondanks een lichte daling ten opzichte van 2023 (14,5 procent). Jongeren tussen vijftien en 24 jaar hebben weinig kansen op een baan, vooral door de hoge informaliteit en het gebrek aan nieuwe banen. “Landen in de regio moeten beleid ontwikkelen dat jongeren effectief integreert in de formele arbeidsmarkt”, aldus Martinez. “Dit betekent het stimuleren van beroepsonderwijs, het ontwikkelen van nationale zorgsystemen en het creëren van meer formele banen met stabiliteit en duurzame ontwikkelingsmogelijkheden.”

Het rapport laat ook zien dat er grote verschillen zijn tussen stedelijke en landelijke gebieden. In de stad is de werkgelegenheid met 59,1 procent hoger dan op het platteland (52,3 procent).

De ILO verwacht dat de werkloosheid in 2025 tussen de 5,8 en 6,2 procent zal liggen bij een gematigde economische groei. “Sociale rechtvaardigheid in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is dringend nodig”, concludeert Moreira Gomes. “We moeten beleid ontwikkelen dat is gebaseerd op sociale dialoog en dat zorgt voor sterkere groei van de werkgelegenheid, met speciale aandacht voor het formaliseren van de arbeid.”