Nieuw format lesvoorbereiding nodig voor SPI-studenten

29/03/2021 08:03 – Amanda Palis

 
PARAMARIBO – De huidige format van lesvoorbereiding – ook bekend als ‘Smith organizer’ – op het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI) voldoet niet. Dat stelt Wonnie Hussain-Abdoel in haar afstudeerpresentatie ‘Een goede les eist een gedegen voorbereiding’. Ze zegt dat studenten jaarlijks tijdens de diploma-uitreiking klagen dat het een uitdaging blijft om de organizer in te vullen. Abdoel heeft met de presentatie gisteren haar masters in educatie behaald bij de Institute for Graduate Studies.
De organizer is geïntroduceerd bij het aanpassen van de vernieuwde opleiding in 2012 ‘De nieuwe leerkracht.’ Maar uit onderzoek van Abdoel, waaraan twintig stagebegeleiders en 39 stagiaires van de bovenbouw van basisjaar twee hebben meegedaan, blijkt de format niet te werken zoals het zou moeten. Het doel van de organizer is dat een hoog percentage van de doelstellingen wordt behaald door de leerlingen aan wie de stagiaire les moet geven, maar dit gebeurt niet. Dit komt mogelijk door de syllabus – een document met een overzicht en samenvatting van de onderwerpen die worden behandeld tijdens een cursus – die ook niet voldoet.
Als onderdeel van haar onderzoek heeft zij een eigen lesvoorbereiding ontwikkeld, gebaseerd op twee modellen, te weten didactische analyse en de activerende instructie, beide met een toelichting met informatie voor de student. “De verwachte effecten van de nieuwe format zijn dat studenten een toename merken in de inzichten voor zowel de stagebegeleider als de stagiaire bij het invullen van de lesvoorbereiding en dat de studenten beter voorbereid zijn voor het pedagogisch en didactisch handelen.” Zij vindt dat het begrip ‘lesvoorbereiding’ de stagiaires meer zegt dan het begrip ‘organizer’ die volgens haar te algemeen overkomt en neemt van deze laatste term dan ook afstand.
Abdoel heeft een vergelijking gemaakt tussen de deelnemers aan het onderzoek die gebruik hebben gemaakt van de organizer en zij die hebben gewerkt aan de nieuwe format. Honderd procent van de stagebegeleiders geeft aan dat de stagiaires nog ondersteuning nodig hebben, terwijl 97 procent van de stagiaires begeleiding nodig vindt. Abdoel: “Na de interventie met de nieuwe format is gebleken dat er bijna geen ondersteuning meer nodig is en dat de stagiaires ook didactisch, pedagogisch en organisatorisch voorbereid zijn om de stage te doorlopen.”
De onderzoekster concludeert: “De lesvoorbereiding, die er zorg voor moet dragen dat de stagiaires later goede leerkrachten worden, is het hart van het instituut. Middels de lesvoorbereiding leren wij hen hoe zij les moeten geven.” Ze heeft de nieuwe format niet kunnen toepassen bij andere pedagogische instituten. Ze hebben hier wel interesse voor getoond, maar toepassen was niet mogelijk door de Covid-19-pandemie. Er zijn voor komende week lopende afspraken met de pedagogische scholen. “Ik zal dan een presentatie voor hen houden en samen zullen we kijken hoe we deze format zouden kunnen invoeren. Er zullen in elk geval workshops en trainingen moeten komen voor praktijkcoördinatoren en stagebegeleiders. Maar alvorens dat kan gebeuren, moet de sectie een brief richten naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor goedkeuring.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname