Nieuw aangetrokken ambtenaren zitten met handen in het haar

Personen die op de valreep of enkele maanden vóór de verkiezingen in dienst zijn genomen op de verschillende ministeries, zitten met de handen in het haar. Het gaat in deze om ambtenaren die zijn aangetrokken op basis van arbeidsovereenkomst (ao) en tijdelijke beschikking. De nieuwe regering heeft alle nieuwe dienstbetrekkingen vanaf 16 juli on hold gezet. Deze zullen onderzocht worden.
In de groep nieuwe ambtenaren komen ook personen voor die al hun stukken al hebben ingediend. Echter hebben zij aan het eind van de maand geen salaris ontvangen. A.J. die op grond van ao is aangetrokken als junior medewerker Bureau voor Burgerzaken (BvB) op het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), zegt in gesprek met Suriname Herald dat zij al moe is om het ministerie te bezoeken. Zij geeft aan dat zij reeds acht tot negen keer is geweest. Eerst toen de regering Bouterse-Adhin aan de macht was en nu bij de nieuwe regering.
A.J. vertelt dat zij zich met haar ao moest aanmelden op het ministerie bij ene heer Dino. Vanuit haar woondistrict Saramacca vertrok zij richting het hoofdkantoor van het ministerie. Bij aankomst werden zij en anderen ook met beschikkingen voorgehouden dat Dino niet in het gebouw was. “Dit zei hij zelf vanuit het balkon aan de wacht,” aldus een teleurgestelde A.J.
Op de ao van haar, is haar geboortedatum ook verkeerd opgenomen. “Ik heb ook geprobeerd om via onderdirecteur Vergillio Rebin een oplossing te zoeken, maar jammer genoeg kon hij niets voor mij doen,” zegt A.J.
Biza-minister Bronto Somohardjo heeft op 8 augustus in De Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld, dat zijn ministerie over 7.000 ambtenaren beschikt. In de afgelopen vijf jaar, zijn er 4.500 personen in overheidsdienst genomen en in twee jaren tijd 2.700. Het kost het ministerie nu SRD 300 miljoen extra om de 7.000 ambtenaren uit te betalen. Voorheen was dit SRD 100 miljoen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald