‘Niets voelt zo goed als geld van de bank weggeven’

09/08/2020 12:06 – Euritha Tjan A Way
: FB Republic Bank  
PARAMARIBO – Te midden van slechte economische omstandigheden moet men juist investeren. De Republic Bank die op 3 augustus vijf jaar in Suriname gevestigd is, heeft dat bijna geïnstitutionaliseerd. De bank maakte een jaar na aankomst in Suriname de economische recessie mee en ook nu weer zal de bank door de zure appel heen bijten. “We zijn er voor de lange termijn”, zegt waarnemend directeur Montague Mc Leod.
Wie de hele dag met cijfers omgaat, zit over het algemeen in een stoffig kantoor en heeft weinig op met een goed gesprek, toch? Niet Montague Mc Leod! Hij is een begenadigd verteller en de anekdotes volgen elkaar geestig op. Het is te merken dat Mc Leod zoon is van de bekende schrijver van historische romans Cynthia Mc Leod. Maar dan blijkt ook dat zoon Mc Leod die waarneemt in de functie van directeur bij de Republic Bank, komt van de afdeling corporate banking. En daar is ‘een goed salesgesprek’ kunnen houden een noodzaak.
Mc Leod neemt waar sinds maart dit jaar nadat directeur Sean Hussain kwam te overlijden. “Het is de bedoeling dat een andere collega mijn oude functie overneemt”, klinkt het ontspannen. De kamer is zoals de kleuren van Republic Bank getogen in een mix van blauwe tinten en de ramen zijn voor een deel open. Dat en de twee meter afstand maken mondkapjes overbodig, wat best een verademing is in deze Covid-19- tijd.

Aanpassingen
De Republic Bank is jarig – vijf jaar om precies te zijn – maar Mc Leod zit al 23 jaar bij deze fysieke bank. “Ja, veel van de collega’s en ik hebben voor verschillende werkgevers gewerkt. Ik begon eerst bij de ABNAmro Bank, daarna de RBTT, vervolgens de RBC en nu dus de Republic Bank. Maar de overstap van de RBC naar Republic Bank is wel de meest ingrijpende geweest tot nu toe”, vertelt de waarnemend directeur. “Ik ben wel blij dat the head of the board of directors ons heeft gezegd: Jongens je hoeft je niet druk te maken dat de naam van de bank over een paar jaar weer zal veranderen. We are here to stay. Dat was een geruststelling, want dan hoef ik die omslag niet nog een keer mee te maken”, lacht Mc Leod.
Die omslag had enkele aanpassingen tot gevolg. “We moesten natuurlijk overstappen op een heel ander systeem. Zo zijn de voorwaarden voor het openen van een bankrekening heel anders bij de huidige bank. Ook de regels voor aankoop van materialen voor de bank zijn anders. Verder is vrijwel alles in het Engels nu. Dat deden we al voor wat betreft de zakelijke correspondentie, we schreven alles al in het Engels, maar nu moest dat in ons hele systeem het geval zijn. Verder hebben we ook collega’s uit Trinidad op de werkvloer die Engels spreken en ook zij die uit het buitenland komen om de audits te doen zijn Engelstalig. Dus we zijn nu echt veel meer met Engels bezig.”
Exact vijf jaar terug was het 2015. Suriname had net een tweede regeerteam onder leiding van Desi Bouterse en de puur economische indicatoren beloofden weinig goeds. Ook de devaluatie van de Surinaamse dollar was onderdeel van dit sombere plaatje. Een jaar later in 2016 werden de sombere vooruitzichten bewaarheid. Met een recordinflatie van boven de 50 procent mag het jaar best een dieptepunt genoemd worden. Waarom zou een buitenlandse bank juist dan binnenkomen?

Optimistisch
“De Republic Bank was al heel lang geïnteresseerd in Suriname. De bank zag de potentie van Suriname en wilde eigenlijk al heel lang een speler worden. Ze was enkele jaren terug zelfs al bezig met de Hakrinbank te onderhandelen. Dat was geen succes en toen RBC daarna vertrok hebben zij die kans om zich in Suriname te vestigen met beide handen aangegrepen. Deze bank laat zich niet uit het veld slaan door een momentopname. We hebben de devaluatie toen meegemaakt en de afgelopen vijf jaar waren spannend, leuk en enerverend, maar we hebben veel geleerd. We gaan nu ook weer een moeilijke tijd tegemoet, dat heb ik het personeel ook gezegd, maar we zijn optimistisch”, zegt Mc Leod terwijl hij ontspannen lichtjes wipt met zijn stoel.
Hij bevestigt de geluiden als zou de Republic Bank de eerste periode na het vertrek van de RBC een beetje ‘koud’ zijn overgekomen bij de medewerkers en dat een deel van het personeel daarom is vetrokken. “Inderdaad, het is waar. Maar na aantreden van directeur Sean Hussain kwam daar een 180 graden ommekeer in. Volgens mij zijn sinds toen maar een of twee mensen nog vertrokken, maar het gaat beter.” Het personeel bestaat uit 260 vaste medewerkers, vijftien uitzendkrachten en zes … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname