Het team van de Dermatologische Dienst, dat de afgelopen week naar het district Nickerie vertrok om voorlichting te geven aan de gemeenschap, waaronder jongeren, over seksuele overdraagbare aandoeningen (soa’s), is niet geslaagd. De bedoeling van de sessie was om de jeugdigen te informeren over de soa’s die er zijn. Het hoofd van de afdeling Counseling en Testing, Deborah Hordijk, geeft aan dat er heel weinig interesse was.
“We hebben maar drie personen gehad. Dit was gewoon een flop. Het kan zijn dat de boodschap niet voldoende is overgekomen bij de gemeenschap, en andere factoren hebben misschien een rol gespeeld,” zegt Hordijk. Wat haar ook is opgevallen, is dat er in de districten niet gemakkelijk en openlijk over seks wordt gesproken. In districten zoals Nickerie is er nog steeds een taboe, aldus Hordijk.
Ondanks de slechte opkomst in Nickerie gaat de Dermatologische Dienst door met de voorlichtingsactiviteiten. Het doel is om jongeren bewust te maken van de gevaren en gevolgen van soa’s. Daarom wordt er gewerkt met verschillende materialen, zodat de jongeren de gevolgen van deze aandoeningen kunnen zien.
De voorlichting wordt op verschillende manieren gepresenteerd, waaronder met behulp van presentaties, waarbij het effect van onverantwoordelijk gedrag wordt getoond. Hoewel de eerste activiteit niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, blijft men doorgaan met de inspanningen.
Het hoofd van de afdeling Counseling en Testing voegt verder toe dat er voor dit jaar vier activiteiten gepland stonden, namelijk in Nickerie, Flora, Latour en Albina, maar nu wordt Albina vervangen door Moengo. Dit zal echter niet meer dit jaar gebeuren, maar begin volgend jaar.
“Wanneer we naar de locaties gaan, willen we ook PowerPointpresentaties geven over de verschillende seksuele aandoeningen. Ze moeten de ergste van de seksuele overdraagbare aandoeningen kunnen zien,” voegt Hordijk eraan toe.
Na Nickerie hebben ze Latour aangedaan, met name de Caprino Alendy School, en daar was de opkomst wel goed, vertelt Hordijk, maar het is moeilijk werken met de scholen. “Het was rommelig, omdat de leerlingen niet luisterden.
De kinderen worden hyper als er over seks wordt gesproken. Honderd leerlingen waren aanwezig en van die honderd hebben 22 een test gedaan op soa’s. We moeten nog even kijken hoe we verder gaan met de scholen, maar het is vermoeiend,” deelt Hordijk mee.
- Slaaphygiëne voor iedereen (7/slot)..
- Parmessar: “Nog zes maanden, houd vol Suriname”..
- Bewoners Koperzalmstraat overrompeld door mannen op bromfie…..
- Partnerschap Dialoog Suriname en EU zien positieve vooruitz…..
- Bezittingen land: Natuurlijke hulpbronnen versus grond..
- Gebroeders Kam zetten zich in voor weeskinderen..
- Trinidad, Guyana en Suriname kunnen samen economische kanse…..
- BPN wil interventie president voor waterprobleem..
- Haïtiaanse multinationale politiemissie: Geen onbetaalde lo…..
- President bespreekt stappen naar goedkeuring 8e review IMF..
- Marijke Mangal voor onbepaalde tijd verder als manager FVO..
- Panka: “Coalitie gaat niet bossen”..
- Criminaliteit neemt toe onder huidige regering..
- RBTP houdt twee vuurwapen gevaarlijke verdachten aan..
- Vandaag kans op regenbuien..
- ALV keurt nieuwe visie en missie VSB goed..
- Meteodienst: ’s Morgens zonnig en bewolkt, ’s middags onwee…..
- Drie jaar oude TikTok-video leidt tot doorbraak in moordzaa…..
- Training ‘Behoud van Plantgenetische Bronnen in Suriname’ o…..
- Zuid-Amerikaanse boeren juichen Mercosur-EU-deal toe..
- Palestijnse journalist Wael Dahdouh wint Courage Prize bij …..