Neus verwacht spoedig akkoord over energietarieven

Energiedeskundige Edmund Neus, die namens de vakbeweging betrokken is bij de onderhandelingen over goedkopere energietarieven, verwacht dat partijen spoedig een overeenkomst zullen bereiken. De inzet van de vakbeweging is dat de samenleving een reële en lagere prijs betaalt voor de elektriciteitsvoorziening.
Er was gepland om twee weken geleden een akkoord te tekenen, maar het technisch team van de vakbeweging ontdekte dat er een foutieve prijs was ingevoerd. Volgens Neus zou dit betekenen dat men tijdelijk een goedkopere prijs zou betalen, om daarna weer meer te moeten neertellen. Dit zei Neus in het programma De Tafel van Suriname suriname en Rasonic TV.
De prijs waarover de vakbonden struikelden, voldeed niet aan het programma waarbinnen het rekenwerk werd uitgevoerd. Neus stelt dat het niet kan dat de bevolking een schijnverlaging krijgt, om daarna weer met enorme verhogingen geconfronteerd te worden.
De deskundige is blij dat de vakbeweging stevig op haar strepen is gaan staan om erger te voorkomen. Op een gegeven moment stelde Ravaksur zelf dat, indien de regering de prijs voortdurend wil verhogen, zij dit zelf moet doen en de vakbeweging erbuiten moet laten.
Er heeft nog overleg plaatsgevonden waarbij de regering opnieuw is gaan rekenen met NV EBS. Neus heeft vernomen dat er een beter voorstel op tafel ligt, maar de vakbeweging wacht nog op het document om het nieuwe voorstel te bestuderen. Er is maandenlang onderhandeld, waarbij de vakbeweging de regering erop heeft gewezen dat de gevraagde prijs niet realistisch is.
Neus gaf aan dat de inzet van zijn team was om de samenleving 25 procent minder te laten betalen, terwijl de regering koos voor een berekening waarbij de prijs 15 procent goedkoper zou zijn. De deskundige merkte op dat de eis van de vakbonden vrij realistisch was. Er zijn parameters in de prijs opgenomen die de vakbond graag wil laten verwijderen.
Neus is verder voorstander van een energie-efficiëntieprogramma voor de samenleving, waarbij burgers overstappen op het gebruik van meer inverterapparatuur die efficiënter is in stroomverbruik. Hij denkt daarbij aan koelkasten en airco’s. De overheid zou ook kunnen overwegen om een extra heffing door te voeren op non-inverterproducten.