Negende Algemene Volkstelling heeft op valreep wettelijke basis

PARAMARIBO – De Negende Algemene Volkstelling kan op 14 oktober zonder obstakels van start gaan. Deze week zijn de wettelijke voorzieningen daarvoor in recordtijd in orde gemaakt in De Nationale Assemblee. Aanvankelijk was er kritiek op het moment van de telling, gezien de nabijheid van de algemene, vrije en geheime verkiezingen, maar de regering liet weten dat dit te maken heeft met de financiering, die pas recentelijk rond is gekomen.
De volkstelling had eigenlijk in 2022 al moeten plaatsvinden, maar het Algemeen Bureau voor de Statistiek ontving toen geen middelen om dit te realiseren. Nu is er van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank USD 20 miljoen geleend om de telling te organiseren. Volgens de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, is dit de reden dat de volkstelling pas dit jaar wordt gehouden.
De resultaten worden enkele weken voor de verkiezingen van 2025 verwacht. Ook dit heeft bij enkele parlementariërs, met name uit de oppositie, tot zorgen geleid. Zij vrezen dat de dataverzameling mogelijk misbruikt kan worden voor partijpolitieke doeleinden.
Tijdens de parlementaire behandeling zijn meerdere vraagstukken, die direct verband houden met de volkstelling, naar voren gebracht. Zo is de regering erop gewezen om tijdig de betaling van de veldwerkers te regelen. Dit om te voorkomen dat zij, zoals bij eerdere tellingen en verkiezingen, jarenlang op hun geld moeten wachten. Ook is er nadruk gelegd op veiligheidsaspecten, om te voorkomen dat criminelen zich voordoen als ABS-werkers en zo criminele handelingen plegen.
De laatste volkstelling vond twaalf jaar geleden plaats, waardoor belangrijke veranderingen in de bevolkingsstructuur momenteel niet nauwkeurig zijn. In de afgelopen jaren zijn er aanzienlijke sociaaleconomische, technologische en demografische ontwikkelingen geweest. Deze omvatten onder andere de toegenomen urbanisatie, de groeiende goudmijnactiviteiten in het binnenland en andere informele economische activiteiten. Deze veranderingen vereisen nieuwe data om de impact ervan op de samenleving en de economie te kunnen meten en effectief beleid te vormen.
DNA heeft gisteren, ondanks de kritische kanttekeningen, meegewerkt aan een kamerbrede ondersteuning van de nodige wettelijke voorzieningen. Met algemene 35 stemmen is er goedkeuring verleend aan de wet. De bedoeling is dat president Chandrikapersad Santokhi snel overgaat tot bekrachtiging van de wet, zodat de telling op 14 oktober kan plaatsvinden…[+]