PARAMARIBO — Voor de vierde niertransplantatiemissie in het Nierdialysecentrum in Paramaribo zijn er negen patiënten geselecteerd. De missie wordt geleid door transplantatiechirurg Mirza Idu van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC). Hij heeft veel ervaring met levende donortransplantaties.
Om de transplantaties mogelijk te maken, is er een samenwerking met Surinaamse artsen, die ook verantwoordelijk zijn voor de nazorg. In een persbericht schrijft de Communicatiedienst Suriname (CDS) dat de samenwerking “uitstekend” verloopt “mede omdat een deel van deze artsen hun training in Amsterdam heeft gevolgd”.ADVERTISEMENT
“Een transplantatie is voor de patiënt een betere optie dan dialyse omdat die de levensverwachting verlengt en de kwaliteit van leven verbetert”
Bij deze missie, die op 26 maart is aangevangen, moeten de dialysepatiënten zelf met een donor naar het Nierdialysecentrum komen. Deze wordt vervolgens medisch gescreend om te beoordelen of hij geschikt is voor nierdonatie en met één nier verder kan leven.
Een transplantatie is voor de patiënt een betere optie dan dialyse – mensen met nierfalen moeten drie keer in de week vier uur dialyseren – omdat die de levensverwachting verlengt en de kwaliteit van leven verbetert. De kans dat de getransplanteerde nier na één jaar nog goed functioneert, ligt volgens de CDS boven de 90 procent.
Eerdere missies
In 2022 werden er al een aantal niertransplantaties uitgevoerd door een speciaal team van Amsterdam UMC. Daarbij werden ook direct Surinaamse artsen opgeleid, zodat de Nederlandse missies over een paar jaar niet meer nodig zijn om zorg te dragen voor mensen met nierfalen in Suriname. Rond 2022 waren er al meer dan achthonderd nierpatiënten, wat volgens Amsterdam UMC “een hoog aantal” is voor een land met een bevolking van zo’n zeshonderdduizend inwoners.
Zowel in 2021 als 2022 werd onder meer door Amsterdam UMC aangegeven dat Idu en hoogleraar Nierziekten Frederike Bemelman jaarlijks een aantal keer naar Paramaribo zullen afreizen om de transplantaties uit te voeren en Surinaamse collega’s op te leiden. Het is de bedoeling om jaarlijks tien tot vijftien nierpatiënten te helpen.
AZP-directeur Claudia Marica Redan (l), minister Amar Ramadhin (tweede vanuit rechts) en Mirza Idu (r) vergezelden president Chandrikapersad Santokhi (derde vanuit links). [: kabinet van de president]
- Ondernemer overleeft vuurgevecht en zet zelf achtervolging …..
- Vandaag meer zon, maar ook bewolking..
- AI-Workshop moet leiden tot effectievere implementatie van …..
- Amerikaanse regering overweegt droneaanvallen op drugskarte…..
- Brunswijk staat vierkant achter Jap-A-Joe..
- Rotaract Club Paramaribo zorgt voor wateropslag op Hollands…..
- SRD 40 voor de dollar slechts kwestie van tijd..
- Column: Druk schema voor Natio..
- Eskak begrijpt zorgen over Jap A Joe; ‘maar checks and bala…..
- Medisch visum geëist in zedenzaak voorganger C.L...
- Brunswijk: “Wendy gaat nergens, Silos heeft het met de ABOP…..
- Veiligheidsbonden overleggen met Santokhi over uitvoering a…..
- Naam Belfort blijft op kandidatenlijst ondanks overlijden..
- Ravaksur Plus wijst loonvoorstel af; eist spoedoverleg met …..
- Suriname onderstreept belang van dialoog en rechtsorde op C…..
- Een geschiedenis van de Joodse familie Fernandes en hun sla…..
- Politie Suriname meldt succesvol eerste kwartaal..
- Vp Brunswijk: “ondervoorzitter van het CHS wordt niet opged…..
- ‘De reis van ons Afro-Surinaams erfgoed’: een visueel histo…..
- Strenge grenscontroles leiden tot bananenoverschot in Surin…..
- Zijn armen minder welkom? Reizen, regels en menselijke waar…..