Nederlandse rechters komen ondersteunen

21/12/2020 07:56 –

 
PARAMARIBO – De decentralisatie van rechtspraak krijgt mogelijk volgend jaar meer gestalte. Volgens Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, is dit één van de prioriteiten van het Hof van Justitie die volledig wordt ondersteund door de regering. Ook president Chandrikapersad Santokhi heeft dat vrijdag onderstreept bij de beëdiging van Iwan Rasoelbaks als president van het Hof van Justitie en zes nieuwe rechters. Rasoelbaks heeft zes jaar in de functie waargenomen.
Amoksi zegt tegen de Ware Tijd dat decentralisatie niet eenvoudig is, omdat er een grote achterstand is in rechtszaken die moeten worden afgehandeld. “Als je wil decentraliseren heb je rechters nodig. De twee manieren die we hebben om de inhaalslag te maken zullen niet voldoen.” Hij doelt op de reguliere cursus Rechter in Opleiding (RIO) en de verkorte versie van deze zesjarige studie. “Als we dat doen gaan we het binnen deze regeertermijn niet halen”, vervolgt de minister.
Het ligt daarom in de bedoeling om binnenkort gepensioneerde rechters uit Nederland te halen om alvast de achterstand in te lopen. Als alles goed loopt komen er meer dan tien. “De Hofpresident heeft concrete afspraken met Nederlandse collega’s en we verwachten dat het volgend jaar al zover zal zijn.”
Amoksi zegt dat in Nickerie al rechtszittingen worden gehouden. Wel moet het gerechtsgebouw worden afgemaakt. In Saramacca zou kunnen worden begonnen. Er is in dat district volgens de bewindsman een grote zaal van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, die ingericht zou kunnen worden voor de zittingen. Als de zittingen op gang zijn gekomen, zou Coronie erbij kunnen worden betrokken.
Het streven is om daarna door te trekken naar Marowijne en Brokopondo. “Dit zijn allemaal plaatsen waar we moeten bij bouwen”, zegt de minister. Omdat de realisatie van gerechtsgebouwen afhankelijk is van diverse omstandigheden weet hij niet of de decentralisatie van de rechtspraak volgend jaar van de grond komt.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname