Nederlandse militairen starten jungletraining in Suriname

Nederlandse militairen trainen dit jaar voor de derde keer op rij in de jungle van Suriname, van oktober tot december. Een compagnie van de Luchtmobiele Brigade en een peloton van het Korps Mariniers, samen zo’n 100 militairen, nemen deel aan de zware Jungle Warfare (Instructors) Course. Daarnaast bieden nog eens 150 militairen ondersteuning bij de training. De oefeningen vinden plaats vanuit de Ayoko-kazerne en Kamp Monsanto.
Een gedegen training is essentieel voor militaire operaties in de jungle. Daarom organiseert de Nederlandse Krijgsmacht jaarlijks een jungletraining, waarbij de verantwoordelijkheid voor de organisatie elk jaar wisselt tussen de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Dit jaar is de Luchtmobiele Brigade aan de beurt.
In totaal zijn ongeveer 250 militairen actief in Suriname van eind september tot halverwege december. Dit omvat zowel instructeurs en deelnemers als logistieke en medische ondersteuning. De eerste militairen vertrekken eind september uit Nederland om voorbereidingen te treffen in Suriname. De rest volgt eind oktober per vliegtuig, terwijl het benodigde materieel over zee wordt vervoerd.
Uitdagende omstandighedenDe Nederlandse krijgsmacht moet in staat zijn om wereldwijd militairen in te zetten, ook in de jungle, een van de meest uitdagende omgevingen ter wereld. De hitte, extreme luchtvochtigheid, gevaarlijke flora en fauna, en dichte begroeiing maken de training zowel fysiek als mentaal zwaar. Wie in de jungle kan opereren, kan dat overal. Om deze reden vindt de Nederlandse krijgsmacht het belangrijk om deze training jaarlijks te houden, wat sinds 2022 weer in Suriname plaatsvindt.
Samenwerking met SurinameDe Nederlandse krijgsmacht waardeert de gastvrijheid van Suriname om de jungletraining sinds 2022 weer mogelijk te maken. De beschikbaar gestelde trainingslocaties en de flexibiliteit in de trainingsperiode zijn van grote waarde. Daarnaast is er een goede samenwerking met het Surinaamse Nationale Leger, gebaseerd op wederzijds respect, een gemeenschappelijke taal en een gedeelde geschiedenis. Nederlandse militairen maken gebruik van Surinaamse jungle-expertise, en beide legers trainen samen op de Saramaccarivier.
Ook werken de Nederlandse en Surinaamse genie samen aan renovaties in en rond de Ayoko-kazerne en Kamp Monsanto. Bovendien spelen Surinaamse militairen de rol van oefenvijand, waardoor beide partijen van elkaar kunnen leren.
Veel Nederlandse militairen zien de training ook als een kans om Suriname te ontdekken. Ze kijken uit naar een paar vrije dagen aan het einde van de training, waarin ze kunnen genieten van de schoonheid van het land.