Nederlandse legerfunctionarissen jungletraining: ‘Wij komen voor niets anders dan om te trainen’

Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — Het is niet waar dat de Nederlandse militairen die gedurende drie maanden een jungletraining in Suriname zullen afwerken, ook in het land zijn om de voortvluchtige Desi Bouterse op te sporen. Dit maakten luitenant-kolonel Rob Arts en kapitein Nine van der Heijde maandag duidelijk tijdens een persmoment in Royal Torarica.

De komende dagen zullen 250 Nederlandse militairen naar Suriname afreizen om vanaf 21 oktober te trainen nabij de Ayoko Kazerne en kamp Montsanto. Van dat aantal zullen effectief honderd in de jungle trainen. De rest dient als ondersteuning: logistiek, geneeskundige zorg en het behandelen van munitie.

“Wij voeren geen andere opdrachten uit”
Rob Arts en Nine van der Heijde
Nadat het nieuws bekend werd, maakte sociale media over uren. “De vraag is wat komen ze hier echt doen? Gaan ze maybe Tigri veroveren van de Guyanezen en Bouterse oppakken?”, “politiek, ze willen met behulp van Nederland Bouterse pakken vóór 25 mei”, waren enkele reacties na de bekendmaking.
“Wij komen voor niets anders dan om te trainen, wij voeren geen andere opdrachten uit”, benadrukten Arts en Van der Heijde. “De Nederlandse krijgsmacht moet overal ter wereld inzetbaar zijn en daar valt ook het junglegebied onder. Op die manier kunnen we ook in het junglegebied opereren als dat nodig is.”
Keuze voor Suriname
Arts vertelde dat er is gekozen voor Suriname vanwege de band met het land en omdat er tijdens eerdere jungletrainingen prettig is samengewerkt met de Surinaamse militairen. Er zijn afspraken met het Surinaamse leger om logistieke, geneeskundige of bouwkundige ondersteuning te bieden. “Wij werken samen als partners, wisselen kennis uit en maken gebruik van elkaars expertise”, legde Arts uit.
Er zal ook kennis worden uitgewisseld over missies die het leger uitvoert. Zo zal het Nationaal Leger gebruik kunnen maken van de kennis van het Nederlandse Leger bij haar missie naar Haïti. Zondag zijn er al zeventig militairen aangekomen, alsook zeventig containers met onder meer bedden, klamboes, sportitems, militaire uitrusting en reserve onderdelen van voertuigen.
(lees verder onder de )

[: defensie.nl]In 2022 en 2023 zijn er al enkele jungletrainingen in Suriname gehouden, alleen waren die toen in de eerste helft van het jaar wanneer het voornamelijk regenachtig weer is. Deze keer is gekozen voor het najaar waarin het wat heter is. De militairen zullen leren hoe te overleven in de jungle, hoe een slaapplek te bouwen, welke planten en dieren wel kunnen worden gegeten.
Vóór de officiële start zullen ze een bezoek brengen aan de mensen van de dorpen in de buurt. Omdat de Nederlandse militairen er tot medio december zijn, bereiden zij zich ook voor op deelname aan de mars en het defilé tijdens de onafhankelijkheidsviering op 25 november.

De jungletraining begint met lessen (over)leven in het oerwoud. Jungle-experts leren onder meer vuur te maken, eetbare vruchten te vinden, giftige slangen te herkennen en valstrikken voor dieren te zetten. [: defensie.nl]