Nederlandse koning breekt vakantie naar Griekenland af na heftige reacties

De Nederlandse koning Willem-Alexander gaat zijn vakantie in Griekenland afbreken na heftige reacties in de media. “We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons”, aldus de koning in een verklaring, meldt NU.nl.
“We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij”, vervolgt de koning zijn verklaring.
Eerder op de dag werd bekend dat de koning naar zijn villa op het Griekse schiereiland Peloponnesos was vertrokken voor een vakantie. Daar geldt momenteel een geel reisadvies. Hij vertrok met het regeringstoestel, een Boeing 737, vanaf Schiphol.
De Rijksvoorlichtingsdienst wilde geen uitspraken doen omdat het om een privéaangelegenheid gaat. Wel zei de dienst desgevraagd dat de koning zich aan de coronamaatregelen en de geldende reisadviezen houdt.
Politici reageerden verbaasd op vakantieIn het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, werd met ergernis gereageerd op de vakantie van de koning. Onder meer oppositiepartijen GroenLinks en de SP wilden opheldering van de regering.
Ook regeringspartij D66 reageerde verrast. “Juist gezien de voorbeeldfunctie die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk in je eigen omgeving te blijven”, zegt Kamerlid Joost Sneller van D66.
Vicepremier Hugo de Jonge wist tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad nog niets van de vakantie van de koning en zijn gezin. “Dat is mij niet bekend”, aldus De Jonge.
De Nederlandse regering maakte eerder deze week extra maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook raadde premier Mark Rutte Nederlanders af om tijdens de herfstvakantie af te reizen naar gebieden waar een oranje reisadvies geldt. Voor de bestemming van de koning geldt een geel reisadvies.
Al eerder ophef over Griekse vakantie van de koningWillem-Alexander en zijn vrouw Máxima kwamen eerder dit jaar al in opspraak, omdat ze tijdens hun vakantie in Griekenland geen 1,5 meter afstand hielden van een restauranteigenaar met wie ze op de foto gingen. Het koningspaar was op dat moment op vakantie op het Griekse eiland Milos. Voor dat eiland geldt inmiddels een oranje reisadvies.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald