Nederlandse jungletrainingen succesvol afgerond

PARAMARIBO — Vanwege de logistieke beweging tussen schip en oefengebieden ten zuiden van Paramaribo zal deze week de Nederlandse militaire activiteit in de haven en het centrum van Paramaribo zichtbaar zijn. In verband met de afbouw van de Nederlandse Jungletrainingen 2023, zullen er tot en met donderdag een aantal containers en Nederlandse militaire voertuigen in colonnes onder begeleiding van de Militaire Politie vanuit de Ayoko Kazerne te Zanderij (BBZ) vervoerd worden naar de Jules Sedney Haven.  Dit meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Het is het einde van een intensieve opleiding van acht weken tot jungle instructeur, die startte op 28 maart. Op het hoogtepunt waren ruim 280 Nederlandse militairen van het Korps Mariniers en de 11 Luchtmobiele Brigade in Suriname die verschillende trainingen doorliepen waarvan de langste die van de jungle instructeur was.

In totaal zijn ook 60 Surinaamse en 4 Amerikaanse militairen betrokken geweest bij de jungletrainingen. De Nederlandse militairen kijken terug op een succesvolle periode met veel interactie met het Surinaams Nationaal Leger en de lokale gemeenschap. Zij nemen veel bijzondere herinneringen aan Suriname mee terug naar Nederland.

Na de afsluiting van de Nederlandse Jungletrainingen 2023 op dinsdag 16 mei, is het grootste deel van het militair personeel op 18 mei, inclusief een deel van de vracht, met het vliegtuig teruggekeerd naar Nederland. De voertuigen en containers worden op 30 mei met een schip teruggestuurd. Dit schip zal ongeveer twee weken varen richting Nederland.