DEN HAAG – Het Nederlandse blad De Telegraaf meldt op basis van geheime notulen dat Nederland in de maag zat met Bouterse. ‘Suriname is narcostaat met corrupt regime’, kopt dit blad in een speciaal artikel.
Volgens De Telegraaf had Desi Bouterse in 1999, zelfs nadat hij formeel niet meer aan de macht was in Suriname, nog steeds invloed op het Nederlandse beleid ten aanzien van de voormalige kolonie. “Geheime notulen van de ministerraad uit die periode zijn onlangs openbaar gemaakt en onthullen spanningen tussen bewindslieden over de relaties met Suriname. Toenmaligminister Herfkens uitte kritische opmerkingen over het regime in Suriname, wat leidde tot interne kritiek van haar collega’s. Terwijl sommige ministers voorstander waren van een heropening van de dialoog met Suriname, waren anderen bezorgd over Bouterses blijvende invloed, ondanks zijn formele afstand van de macht. Bij de besprekingen speelde ook de dreiging van het vervallen van een luchtvaartverdrag met Suriname een rol, wat gevolgen zou hebben voor de verbinding tussen Nederland en de Surinaamse gemeenschap. Minister Netelenbos benadrukte het belang van een open dialoog, vooral in het licht van de historische context, zoals de SLM-ramp in 1989. Bovendien blijkt uit de notulen datSurinames president Venetiaan druk uitoefende op Nederland om de banden te verbeteren, wellicht met het oog op zijn eigen politieke toekomst.”
Het dagblad benadrukt dat de stukken illustreren hoe Bouterse, ondanks zijn informele positie, nog steeds een cruciale speler was in de politieke dynamiek van Suriname en de relaties met Nederland. In 1999 zei de toenmalig Surinaamse vicepresident Pertab Radhakishun in een interview met de Volkskrant dat minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking “een bezoedeling” vormt van Nederland. “Het Nederlandse kabinet heeft het bovendien maar te accepteren als de wegens drugshandel veroordeelde ex-legerleider Desi Bouterse volgend jaar wordt gekozen tot president.” (Wat overigens pas in 2010 gebeurde.) De vicepresident zei nog dat minister Herfkens een sta in de weg was voor verbetering van de betrekkingen tussen beide landen.
…[+]
- Wel of geen staatsbegrafenis Desi Bouterse..
- Politie tast in het duister over mysterie rondom dood voort…..
- Politie vordert 688 rijbewijzen in voor verschillende overt…..
- Matawai gemeenschap brengt dank uit aan Bouterse..
- Onderzoek naar familie Fernandes belicht haar rol in slaver…..
- AZP worstelt met grote schuldenlast van meer dan SRD 200 mi…..
- DNA debateert vandaag over 2 wetten die haast hebben..
- Guyanese crafters en producenten krijgen boost tijdens kers…..
- Vrouw aangehouden voor poging tot drugs smokkel in politiec…..
- CCK en IRIS bespreken behoud monumentale gebouwen met presi…..
- Ambassades tekenen condoleanceregister in Ocer..
- Politiekorpschef en legerbevelhebber bespreken versterking …..
- Vrouw probeerde drugs cellenhuis in te smokkelen..
- Brandweer constateert illegale vuurwerkverkoop aan minderja…..
- SEOB: ‘Langetermijnvisie en stabiliteit nodig voor duurzame…..
- Drugsvliegtuig stort neer bij Stondansi: Twee doden geborge…..
- Schuldeisers Oppenheimer dreigen rente te verhogen..
- Gecrasht vliegtuig, 2 lijken en drugs bij Stondansivallen..
- Vliegtuigcrash in Stondansi-gebied: twee doden en vermoedel…..
- Alcoholgebruikers verstoren openbare orde..
- Drugsvliegtuig neergestort in Nickerierivier in Stondansi-v…..