Nederlander gezocht in corruptieaffaire Centrale Bank

In het onderzoek naar de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zoeken de justitiële autoriteiten ook een Nederlander: de 71-jarige Robert Putter, meldt Crimesite. Hij was beleidsadviseur van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
De politie heeft vrijdag een opsporingsbericht uit laten gaan. Putter was in eerste instantie adviseur van Hoefdraad. Naderhand was hij adviseur van de CBvS.
Uit het onderzoek van de politie blijkt dat hij samen met de onlangs aangehouden verdachte, Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), zaken heeft gedaan. Zij hebben staatspanden in opdracht van Hoefdraad verkocht aan een stichting.
Putter is de zesde verdachte in deze zaak. In de CBvS-zaak zijn nu aangehouden ex-governor Robert van Trikt, algemeen secretaris Faranaaz Hausil en consultant Ashween Agnoe.
De vijfde verdachte, ex-minister Hoefdraad, is voortvluchtig. In augustus is er een officieel opsporingsbevel de deur uitgegaan. Volgens de justitiële autoriteiten wordt Hoefdraad wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan overtreding van de Anticorruptiewet, overtreding van de Bankwet, overtreding van de Wet money laundring, ambtsverduistering en oplichting zoals omschreven in het Surinaams Wetboek van Strafrecht.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald