Nederland voert mondkapjesplicht in; boete 95 euro voor niet dragen mondkapje

Nederland is een van de laatste Europese landen die op dinsdag 1 december de mondkapjesplicht invoert. Het aantal coronagevallen in Nederland blijft alarmerend, de zorg raakt overbelast. De mondkapjesplicht gold alleen voor het openbaar vervoer, maar wordt nu uitgebreid naar publieke binnenruimtes.
Voor het niet dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes krijgt de overtreder een boete van 95 euro. Door de hoogte van de boete komt het niet dragen van een mondkapje mensen niet op een strafblad te staan.
Het was al bekend dat de Nederlandse regering het dragen van een mondkapje wilde gaan verplichten. De juridische onderbouwing ervoor komt in de nieuwe Coronawet, die door zowel de Eerste als Tweede Kamer van het Nederlandse parlement is goedgekeurd. Tot 1 december geldt een dringend advies voor het dragen van een mondmasker, maar veel mensen volgen het advies niet op.
Het bedrag van 95 euro komt overeen met andere coronaboetes. De boete voor het overtreden van de coronaregels werd onder druk van de Tweede Kamer naar 95 euro bijgesteld. Eerder stond er een boete van 390 euro op het niet houden van afstand of met te veel mensen samen zijn, maar partijen in de Tweede Kamer vonden het niet terecht dat mensen daardoor een strafblad konden oplopen.
De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Zo moet men een mondkapje op hebben in stationsgebouwen, luchthavens en in alle publieke binnenruimtes. Dit zijn in principe alle gebouwen waar men zo naar binnen kan lopen. Voorbeelden zijn winkels, musea, restaurants, theaters en benzinestations.
In kerken en verenigingsgebouwen hoeft men geen mondkapje op te doen. Deze worden door de Nederlandse overheid gezien als besloten ruimtes en een mondkapje is in dat geval niet noodzakelijk.
Verder moet men ook een mondkapje opzetten bij contactberoepen. Dit zijn de gevallen waar de medewerker en de klant direct contact hebben, zoals bij de fysiotherapeut, kapper, maar ook de rijinstructeur. Zowel de klant als de medewerker is in die gevallen verplicht een mondkapje op te hebben.
Uitzonderingen op het verplicht dragen van een mondkapje komen er voor personen die vanwege een fysieke, verstandelijke of psychische beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen.
Het mondkapje hoeft ook niet op tijdens het sporten, acteren, of bij het beoefenen van andere podiumkunsten. Ook bij media-optredens mag het kapje even af.
Inmiddels heeft Nederland de grens van een half miljoen positieve coronatests gepasseerd.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald