Nederland stopt vijf miljoen euro in Productie Krediet Fonds

PARAMARIBO — Nederland gaat vijf miljoen euro storten in het Productie Krediet Fonds (PKF). Met de ondertekening daartoe maandag is het laatste schenkingsdeel van de verdragsmiddelen gecommitteerd die door Nederland in 1975 bij de onafhankelijkheid van Suriname beschikbaar waren gesteld, schrijft het ministerie van Financiën en Planning woensdag in een persbericht.

De storting door Nederland wordt “een belangrijke stap voor de verdere economische ontwikkeling” genoemd. Het PKF, beheerd door de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), is volgens Financiën en Planning een cruciaal instrument om het klein- en middenbedrijf in Suriname te ondersteunen.

“Het zijn vooral de klein- en middenbedrijven die zo belangrijk zijn voor de vooruitgang”Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos

Veerkracht en daadkracht

Minister Stanley Raghoebarsing stelde dat het Surinaamse klein- en middenbedrijf veerkracht toont door goed gebruik te maken van verschillende productie ondersteunende fondsen, die werden ingesteld terwijl de economie nog werd gestabiliseerd. “En wij zien die daadkracht vertaald in een economische groei van ruim 3 procent over 2024”, merkte de bewindsman op.

De Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos, die de documenten samen met Raghoebarsing ondertekende, bevestigde het belang van het PKF en de positieve ontwikkelingen in het land. “Het zijn vooral de klein- en middenbedrijven die zo belangrijk zijn voor de vooruitgang. En er gebeurt zoveel goeds in Suriname, dat mag best wat meer aandacht krijgen”, zou de diplomaat volgens Financiën en Planning hebben gezegd.

(lees verder onder de )

‘Aantrekkelijk financieringsmechanisme’

Voorzitter Danny Lachman benadrukte tijdens een presentatie dat het fonds financieringen verstrekt aan kleine en middelgrote ondernemingen in de productiesector, met uitzondering van handel, landbouw, veeteelt en visserij. De doelstellingen van het PKF zijn het verhogen van de concurrentiepositie, toegevoegde waarde, export en importvervanging, innovatie en diversificatie, bedrijfsefficiëntie en werkgelegenheid.

Sinds de start in augustus 2023 hebben al 37 bedrijven en startende ondernemingen gebruikgemaakt van het fonds, met leningen ter waarde van ruim SRD 56 miljoen, verstrekt onder gunstige voorwaarden. Daartoe behoren een maximale leensom van SRD 5.000.000, een rentevoet van 5 procent, een looptijd van vijftien jaar en grace periods van twaalf maanden op rente en 24 maanden op aflossing. “Het PKF biedt een aantrekkelijk financieringsmechanisme voor ondernemers”, aldus het ministerie.