In Nederland groeit de politieke steun voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een grote meerderheid van het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, is inmiddels vóór een verbod. De belangrijkste verrassing komt van regeringspartij NSC, die zich nu ook schaart achter het voorstel.
Daarmee lijkt het einde van de vuurwerktraditie in Nederland in zicht. De beslissing volgt op de afgelopen jaarwisseling, waarbij het opnieuw uit de hand liep met duizenden incidenten en veel geweld tegen politie en hulpverleners.
Van tegen naar voor: veiligheid wint het van traditieTot voor kort was de partij NSC nog tegen een verbod, uit respect voor de vuurwerktraditie rond Oud en Nieuw. Maar volgens Kamerlid Bruyning is het nu duidelijk dat veiligheid zwaarder weegt: “We willen een veilige traditie, maar dat kan niet meer. Het risico is te groot voor politie, brandweer en hulpverleners.”
NSC vindt wel dat gemeenten in de toekomst grootschalige vuurwerkshows moeten organiseren, zodat mensen toch kunnen genieten van vuurwerk op een gecontroleerde manier.
Meer dan 8000 incidentenRond de laatste jaarwisseling werden er meer dan 8000 incidenten gemeld, waaronder veel geweld tegen politieagenten en brandweerlieden. In reactie daarop riep de politie op om vuurwerkverkoop landelijk te stoppen, omdat lokale verboden niet effectief blijken.
Oppositiepartij CDA draaide als eerste bij en sprak van “verhuftering” – een verharding en verruwing van het gedrag tijdens Oud en Nieuw. De liberale regeringspartij VVD twijfelde nog in januari, maar besloot vorige week tóch steun te geven, onder voorwaarden.
VVD: handhaving en compensatie nodigRegeringspartij VVD wil dat er een streng handhavingsplan komt, zodat illegaal vuurwerk harder wordt aangepakt. Ook moet de vuurwerkbranche gecompenseerd worden. Die ondernemers willen liefst 895 miljoen euro van de overheid, omdat ze eerder al veel hebben geïnvesteerd in veilige opslag en voorzieningen.
De verantwoordelijke staatssecretaris, van de rechts-populistische PVV, stelt echter dat de overheid eerder denkt aan een bedrag tussen de 100 en 150 miljoen euro. Hij waarschuwt dat het moeilijk wordt om dit goedgekeurd te krijgen in Europa, vanwege de regels rond staatssteun.
Nog geen unanieme steunHoewel veel partijen het voorstel steunen, zijn niet alle partijen overtuigd. Onder andere de PVV, BBB en SP blijven tegen een verbod. Zij vinden dat het gevaarlijkste vuurwerk al verboden is, en dat men beter de relschoppers kan aanpakken in plaats van de traditie zelf af te schaffen.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer verder over het onderwerp. Dan wordt ook duidelijk of de partij Denk, met drie zetels, zich bij de voorstanders voegt. Of het verbod al dit jaar ingaat, is nog onduidelijk. De voorbereiding van de wet kost mogelijk nog anderhalf jaar.
- Kampioensaspiraties Ketura Margaret nog recht overeind..
- Yvonne Roekijem Saeri..
- Irene Geertruida van West-Polsbroek..
- Fatsoen in de politiek..
- KPS installeert applicatie om brandstofmisbruik tegen te ga…..
- Het Saramaccaans volk..
- WIE LIEGT EN WIE SPREEKT DE WAARHEID?..
- Reactie op uitlatingen Baitali N.V. over wegstrekking South…..
- Marcel Selmon Daan..
- Ivan Fernald nog niet klaar met de politiek..
- Boekrecensie: Ik omhels je onafgebroken..
- NJSSBOS twijfelt over bedoelingen president Santokhi met st…..
- Ingrid Bouterse doet aangifte wegens gemanipuleerde AI-vide…..
- UNDP draagt verkiezingsmateriaal over aan BiZa..
- Jap-A-Joe pareert kritiek: “Geen enkele reden om op te stap…..
- Man komt om het leven door elektrocutie tijdens kraanwerkza…..
- VN Mensenrechtenraad opgeroepen tot actie voor Rechten Afri…..
- Minister Mathoera blikt tevreden terug op ministerschap..
- Duizend mensen maken op eerste dag Digitaal-ID-account aan..
- Brunswijk: ‘Wendy Jap A joe wordt niet opgedonderd’..
- John Leerdam wordt baas Nationaal Slavernijmuseum..