Nederland meldt 5.427 nieuwe besmettingen in week tijd, ruim 1.800 meer dan week eerder

5.427 Nederlanders testten de afgelopen week positief op het coronavirus, meldt het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM vandaag in de wekelijkse update. Dat is een forse toename ten opzichte van de circa 3.600 besmettingen vorige week. Het percentage mensen dat positief testte, steeg met 0,6 procentpunt naar 2,8 procent. Het reproductiegetal (R) steeg van 0,99 naar 1,17.
Aan de hand van de R-waarde wordt ingeschat hoe snel het virus zich verspreidt. De Nederlandse regering probeert dit getal onder de 1 te houden. Dat betekent dat elke coronapatiënt gemiddeld minder dan één ander persoon aansteekt. Uiteindelijk dooft de uitbraak dan geleidelijk uit.
De afgelopen week lieten ruim 180.000 mensen zich op het virus testen in de teststraten van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Dat zijn er 16.610 meer dan in de week daarvoor.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde daarentegen naar 43 patiënten. Vorige week meldde het RIVM 57 opnames. Het aantal bevestigde sterfgevallen (17) als gevolg van het coronavirus nam eveneens af ten opzichte van de 24 doden vorige week.

Niet alle coronapatiënten zijn in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Soms worden de gegevens pas later doorgegeven. Ook ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen met klachten zich laat testen.
Het RIVM gebruikt voor het aantal opnames sinds september de cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) in zijn rapportage.
Volgens het RIVM nam het aantal positieve testen in het hele land toe. De grootste stijging was te zien in Noord- en Zuid-Holland en dan vooral in de regio van Den Haag.
Die stijging is in alle leeftijdscategorieën gemeten, maar was het grootst in de groep 20- tot 25-jarigen. De meeste infecties vonden thuis plaats. Ook raakten veel mensen via kennissen of familie of op vakantie besmet, aldus het gezondheidsinstituut.
Er is volgens het RIVM geen significante stijging te zien van het aantal coronapatiënten die gerelateerd is aan de verspreiding op scholen. In het hele land zijn de scholen sinds enkele weken weer open.
Volgens het RIVM ervaren meer mensen het virus als bedreigend sinds de recente opleving. Dat lijkt ook te resulteren in de toename van het aantal mensen dat zich zou laten testen bij klachten.
Desondanks laat 90 procent van de mensen met klachten de onderzoekers weten naar buiten te gaan om boodschappen te doen. 43 procent gaat nog naar werk en 64 procent bezoekt familie of vrienden. “Ondanks dat mensen (84 procent) zich uitspreken voor thuisblijven bij klachten, lijkt het dat veel mensen zich daar niet aan houden”, aldus het RIVM.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald