PARAMARIBO — In de gemeente Sint-Michielsgestel wordt op 30 augustus een monument voor de Javaanse contractarbeiders onthuld. Het wordt het eerste in Nederland dat specifiek herinnert aan de Javaanse contractarbeiders die onder zware omstandigheden werkten op de plantages in Suriname. Het zal staan op de begraafplaats aan de Nieuwstraat/Oude Schoolstraat in Sint-Michielsgestel.
Met dit monument wordt hulde gebracht aan de zeventig Javaanse contractarbeiders die in de jaren zeventig op hoge leeftijd naar Sint-Michielsgestel kwamen en er hun laatste rustplaats vonden, maar ook hun lotgenoten die elders in Nederland begraven zijn. Het gedenkteken is tevens gewijd aan de Javaanse contractarbeiders die tussen 1890 en 1914 onderweg naar Suriname in Nederland overleden tijdens de tussenstop in Rotterdam en Amsterdam, onopgemerkt en zonder blijvende herinneringsplek. Ook hun verhaal is een vergeten hoofdstuk van de koloniale migratiegeschiedenis.
“Een pijnlijke en bijna vergeten bladzijde uit de Nederlandse koloniale geschiedenis wordt met dit monument erkend en ook eindelijk breder bekend”Burgemeester Eiko Smid
Het monument is een initiatief van Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (Stichji) in samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel en het Mondriaan Fonds. Het kunstwerk wordt gemaakt door de kunstenaars Robert Bosari en Wil vom Kothen. “Dit monument verbindt ons met een pijnlijke, vergeten geschiedenis: die van de Javaanse contractarbeid. Hier in Sint-Michielsgestel, waar tientallen contractarbeiders hun laatste dagen doorbrachten, wordt deze geschiedenis eindelijk zichtbaar”, zegt Hariëtte Mingoen van Stichji. “Dit is dan ook meer dan een gedenkteken. Het is een plek van erkenning, herinnering en verbondenheid. Een zichtbaar eerbetoon aan mensen die onzichtbaar bleven in de Nederlandse geschiedschrijving. Wij hopen dat met de komst van dit monument deze geschiedenis erkend wordt als gedeelde geschiedenis van Nederland.”
Levensbestaan
Javaanse contractarbeiders speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Suriname. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden tussen 1890 en 1939 bijna 33.000 Javaanse contractarbeiders vanuit het huidige Indonesië (toen Nederlands-Indië) naar de toenmalige Nederlandse kolonie gebracht. Ze werden vaak ingezet op suikerplantages als Mariënburg. De arbeids- en leefomstandigheden op de plantages waren zwaar en gezondheidszorg was beperkt.
Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 vertrokken honderden Javaanse ouderen naar Nederland, in de hoop op een beter leven. Sommigen met stille hoop op terugkeer naar hun geboortegrond op Java. In Sint-Michielsgestel werden velen tijdelijk opgevangen in voormalig kleinseminarie Beekvliet. Veel later werd voor hen bejaardenoord Nieuw Beekvliet gebouwd.
Sommige oud-contractarbeiders overleden kort na aankomst en maakten dit niet mee. Ze werden begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Uit onderzoek van STICHJI blijkt dat meer dan zeventig van hen Javaanse contractarbeiders waren, ooit geworven tussen 1918 en 1929. “Het is van groot belang dat deze verhalen niet verloren gaan”, aldus burgemeester Eiko Smid van Sint-Michielsgestel. “Een pijnlijke en bijna vergeten bladzijde uit de Nederlandse koloniale geschiedenis wordt met dit monument erkend en ook eindelijk breder bekend. Dat is waardevol en belangrijk voor de nazaten van de contractarbeiders. Maar het gaat om zoveel meer. Het gaat ook om de herinnering aan het verleden en de lessen die we daaruit kunnen en zouden moeten leren. Lessen voor het heden en voor de toekomst. We zijn dan ook vereerd dat dit monument juist in onze gemeente een plaats krijgt.”
De begraafplaats in Sint-Michielsgestel is uniek in Nederland. Van de oorspronkelijke circa 75 graven van Javaanse contractarbeiders zijn er 51 nog zichtbaar. In het kader van het project ‘Meer dan een nummer’, zijn twintig graven gerestaureerd en is er een publicatie verschenen over de geschiedenis van de opvang van Javanen in de gemeente Sint-Michielsgestel (1975-2017). De onthulling van het monument vormt de afsluiting van dit omvangrijke herinneringsproject.
- Zeven finalisten voor tweede editie Nyun Sten Festival..
- Monteur verdacht van verduistering en wanprestatie..
- Nieuw S.B.W. als product van de Nederland-Caribisch-Surinaa…..
- ‘Verkiezingsuitslag bevestigt morele antagonistische tegens…..
- LVV Women in Agriculture Beurs gehouden in Nickerie..
- ‘Informatie moet makkelijk toegankelijk zijn voor leerlinge…..
- Minister Dasai: “We kunnen niet alle milieuproblemen binnen…..
- Miracle 2 terug met nieuwe single..
- HAASTIGE SPOED..
- Rengenachtig begin van de week..
- Politiekapel brengt CD “HERMANDAD” rond 130 jaar KPS..
- Israël doodt top van Iraanse Revolutionaire Garde: kerninst…..
- Costa Rica wint nipt van Suriname in doelpuntrijke strijd..
- Zeggen: samenwerking coalitie is opportistische bundeling..
- Nintendo’s Nieuwe Switch:..
- Constitutioneel Hof functioneert niet: advocaat Van Dijk lu…..
- Essed: 25% ‘dienstautoregeling’ was pleister voor het bloed…..
- Mac Andrew blikt terug: ‘Ministerschap goed bevallen, maar …..
- Kamp 21 Matawai met harde hand ontruimd..
- Wisselkoers uit balans: onzekerheid en gebrek aan regie voe…..
- Kanye bezoekt rechtbank voor proces Diddy..