Nederland benoemt nieuwe ambassadeur voor Suriname

Henk van der Zwan wordt de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Suriname. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. Van der Zwan is al sinds 1 september tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo.
De benoeming wordt pas definitief als de Surinaamse regering instemt met de keuze van de Nederlandse regering. Bij een goedkeuring heeft Nederland voor het eerst sinds 2017 weer een ambassadeur in Suriname, meldt NU.nl.
Nederland wees in dat jaar een nieuwe ambassadeur aan, maar die mocht Suriname niet in omdat de regering-Bouterse haar toestemming had ingetrokken. Toenmalig president Desi Bouterse liet toen ook weten geen voorstander te zijn van een Surinaamse ambassadeur in Nederland.
De relatie tussen de twee landen kwam onder het presidentschap van Bouterse onder druk te staan. President Chan Santokhi liet al kort na zijn verkiezingswinst weten de banden met Nederland aan te halen.
Diezelfde maand maakte minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bekend dat zowel Nederland als Suriname weer ambassadeurs willen aanstellen. Suriname vandaag aan dat Rajendre Khargi de nieuwe ambassadeur voor Suriname in Nederland wordt.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de benoeming van Van der Zwan een “belangrijke stap is” in de hernieuwde relatie tussen de twee landen. Ook draagt het bij “aan een positieve en vruchtbare samenwerking”.
Van der Zwan is ook benoemd tot ambassadeur in de Coöperatieve Republiek Guyana. Hij bekleedde die functie eerder in Estland en Canada.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald