NDP-woordvoerder pleit voor gekozen districtscommissarissen en sterkere wetgeving

Ricardo Panka, woordvoerder van de Nationale Democratische Partij (NDP), stelt dat het decentralisatieproces in Suriname moet worden verdiept en versterkt. In een interview met Suriname suriname wees hij op het belang van verdere autonomie voor de districten, zowel financieel als bestuurlijk.
Panka herinnerde eraan dat het decentralisatieproces in 1987 werd ingevoerd, met wijlen Jules Wijdenbosch als geestesvader. Onder zijn leiding kreeg het beleid concreet vorm, met Bas Amatali als uitvoerder. Een van de eerste districten waar het pilotproject werd uitgevoerd, was Para. “Dankzij dit initiatief beschikken nu alle districten over financiële decentralisatie,” aldus Panka.
Toch merkt hij op dat veel districten als gevolg van de coronapandemie opnieuw afhankelijk zijn geworden van centrale overheidssteun uit Paramaribo. Dit onderstreept volgens hem de noodzaak om het decentralisatieproces te verdiepen, onder meer door versterkte wet- en regelgeving.
Gekozen districtsleidersNaast financiële zelfstandigheid pleit Panka ook voor bestuurlijke decentralisatie. Hij stelt dat de leiding van een district rechtstreeks door de bewoners gekozen moet worden. “Je kunt geen benoemde districtscommissaris aan het hoofd zetten van een gekozen bestuursstructuur. Net zoals je geen voorzitter van buiten kunt halen om De Nationale Assemblee te leiden,” verklaarde hij.
Volgens Panka verdient ook de rol van het districtsbestuur meer aandacht. Momenteel bestaat dit bestuur uit diensthoofden van verschillende ministeries. Hij stelt dat het versterken van deze lokale instituties een belangrijk onderdeel moet zijn van het verdere decentralisatiebeleid.
Verankerd in regeerakkoordPanka benadrukte dat decentralisatie is opgenomen in het regeerakkoord van de coalitiepartijen. Het uiteindelijke doel is dat burgers in de toekomst hun eigen burgervader of -moeder rechtstreeks kunnen kiezen. Om dit te realiseren zouden aparte verkiezingen moeten worden georganiseerd.
“Decentralisatie is geen bijzaak,” aldus Panka. “Het is essentieel voor een inclusieve, democratische samenleving waarin burgers echt invloed hebben op lokaal bestuur.”