NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons beseft als geen ander hoe belangrijk verkiezingswinst voor haar partij is. Ze gaat onbevreesd en in alle rust de verkiezingsdag tegemoet, maar is wel alert voor mogelijke fraude. “Ik vrees voor fraude omdat ik merk dat er chaos is.”
Tekst en beeld ADVERTISEMENT
Geerlings-Simons’ agenda raakt naarmate de verkiezingsdag nadert steeds voller. Als voorzitter van de grootste oppositiepartij heeft ze de afgelopen weken tientallen interviews moeten afstaan, toespraken gehouden bij verschillende meetings en intensief vergaderd met structuren en het hoofdbestuur.ADVERTISEMENT
“Indien de kiezers ons onvoldoende zetels geven om ervoor te zorgen dat ik in het bestuur van het land mag gaan zitten, ga ik niet als een gewone parlementariër functioneren”NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons
Vrijdag (vandaag) is de laatste massameeting in het hoofdkwartier Ocer waar de laatste instructies zullen worden gegeven en de kiezers opnieuw zal worden gewezen waarom het belangrijk is om op de paarse partij te stemmen. “Ik ga rustig naar de verkiezingen. Ik heb in maart voor mezelf onderzoek laten doen en wij sturen onze mensen in het veld om huis aan huis met kiezers te praten. Op basis van die zaken heb ik de indruk dat de partij er goed voor staat. Ik denk dat we rond de achttien zetels zitten”, zegt Geerlings-Simons kalm en overtuigd tegen de Ware Tijd.
Ze geeft toe dat de communicatie naar het publiek niet altijd gemakkelijk verloopt. Met name op social media is het soms een uitdaging vanwege de vele ruis en het vele nepnieuws. “Meer dan vijftig procent van de mensen haalt zijn nieuws via social media, dus wij proberen ook daar het publiek te bereiken.”
Ervaring
Geerlings-Simons zegt dat ze zich nog één keer beschikbaar heeft gesteld om voor de komende vijf jaar het volk te dienen. Echter, ze wil nu niet meer in het parlement, maar in de uitvoering. “De ervaring die ik als politica heb opgedaan in de afgelopen 25 jaar is natuurlijk wel iets. Doordat ik zelf niet in het bestuurlijke zat, heb ik goed kunnen observeren wat goed en wat fout is gegaan. Het land zit nu weer in een dip en ik denk dat ik een goede bijdrage kan leveren om het landsbestuur beter te helpen organiseren en corruptie te helpen verminderen”, motiveert de NDP-voorzitter haar keuze. “Ik bied dat aan de samenleving aan en dan moeten zij kiezen of ze me daar willen. Ik heb geen specifieke behoefte om dingen te doen voor mezelf, maar ik heb wel behoefte om iets te doen voor de samenleving.”
Geerlings-Simons windt er geen doekjes om dat ze president wil worden. “Ik zie dat dat mij de beste mogelijkheden geeft om te kunnen doen wat ik wil doen voor het land.” Indien dat, afhankelijk van de verkiezingsuitslag niet mogelijk is, is ze wel bereid een andere functie te aanvaarden.
De kritiek van politieke tegenstanders dat Geerlings-Simons na het verlies van de verkiezingen in 2020 niet in het parlement is verschenen en dus is weggelopen voor haar verantwoordelijkheid, neemt ze met een korreltje zout. “Wanneer je iets doet moet het meerwaarde hebben. Gewoon gaan zitten in het parlement zou heel weinig zin hebben. Dat had ik al aan het begin van 2020 duidelijk gemaakt. Ik heb daarom een jongere van de partij die kans gegeven”, merkt ze op.
Ook nu gaat ze, indien de NDP niet in de coalitie zit, niet terug naar het parlement. “Ik zeg het nu opnieuw. Indien de kiezers ons onvoldoende zetels geven om ervoor te zorgen dat ik in het bestuur van het land mag gaan zitten, ga ik niet als een gewone parlementariër functioneren. Ik ben eerlijk daarover.”
Vrees voor fraude
De NDP-voorzitter steekt haar bezorgdheid over de organisatie van de verkiezingen niet onder stoelen of banken. “Ik vrees voor fraude, omdat ik merk dat er chaos is. Er is chaos gerapporteerd door verschillende mensen. We horen nu dat er stemkaarten worden gekocht. We hebben gezien wat er is gebeurd met de kandidaatstelling. We horen ook dat vierhonderd mensen zich plotseling hebben teruggetrokken. We zien genoeg verschijnselen die erop wijzen dat er fraude wordt voorbereid.”
De politica onderstreept verder dat de economische problemen die de zittende regering heeft doorgemaakt niet in het voordeel zullen zijn van president Chandrikapersad Santokhi. “Als een regering een volk in economische problemen brengt, dan gaat zo een regering niet vooruit in zetels maar achteruit. Dat is overal in de wereld zo. Vooral met wat er onder president Santokhi is gebeurd, zal het onmogelijk zijn dat ze groeit in zetels”, benadrukt ze. Als ervaren politica gelooft ze daarom niet in de peilingen die aangeven dat de VHP de grootste partij is op dit moment.
Oplettend zijn
Vanuit de top van de …
- Politieke partijen bezorgd over ‘misstanden’..
- Restauratie van het Cultuurstudies-gebouw bij Fort Zeelandi…..
- Vlaggenparade en verkiezing..
- AdeKUS vernieuwt campusfaciliteiten en internetinfrastructu…..
- Reactie op ‘Surinaams staatsleiderschap onder druk…..
- Misiekaba belooft zero tolerance beleid zonder aanziens des…..
- ‘Yu na a nyun Gado fu Sranan’..
- Leiderschap in verkiezingstijd: meer dan een titel, een ver…..
- DA ’91: Vreedzame politieke campagne in een polariserend Su…..
- Wazige verkiezingsprogramma’s..
- Minister Mathoera: “Stichting Uitvaartverzorging Defensie e…..
- Tientallen gewonden bij pensioenprotest voor Argentijns con…..
- “Moesje miauwt waar het pijn doet”..
- “Weinig partijen bekend met programmatisch plannen en ontwe…..
- Eerste 3D beelden nieuwbouw AZP vrijgegeven..
- NDP-voorzitter Geerlings-Simons: ‘Ik vrees voor fraude omda…..
- Reactie op ‘OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaa…..
- Vakantieganger in val gelokt en beroofd..
- SAO certificeert 19 vrouwen in textiele werkvormen..
- Wan Okasi behaalt overwinning in hoger beroep: Artikel 27 K…..
- President legt eerste steen voor overkapping Crematieoord U…..