NDP niet blij met vertrek Akiemboto

05/01/2021 00:00 – Gilliamo Orban

Ruim één jaar vóór de verkiezingen werd Sergio Akiemboto (r) door toenmalig president Desi Bouterse (l) ingezworen als minister. Net als bij André Misiekaba is het nu ook bij Akiemboto over en uit met de liefde voor NDP.  
PARAMARIBO – “Dit is geen prettig nieuws op de eerste werkdag van het nieuwe jaar”, reageert NDP-woordvoerder Ricardo Panka tegenover de Ware Tijd op het vertrek van Sergio Akiemboto, tot maandag prominent lid van de partij. Panka wijst erop dat terwijl de NDP bezig is zich te reorganiseren, de partij wordt geconfronteerd met het vertrek van Akiemboto.
De schriftelijke mededeling van Akiemboto aan het NDP-bestuur dat hij de partij verlaat, is dan ook als donderslag bij heldere hemel aangekomen. “Wij zijn hier echt niet blij mee en het treft de partij. Dit is een aderlating voor de NDP”, benadrukt Panka. Daarom overweegt de partij in gesprek te gaan met het voormalig lid om hem op andere gedachten te brengen.
In een persverklaring stelt Akiemboto dat hij op basis van een grondige zelfanalyse en de huidige maatschappelijke inzichten, heeft besloten om al aan de start van het nieuwe jaar, uit de politiek te stappen. Hij verduidelijkt met vetgedrukte letters dat hij zich niet aansluit bij een andere politieke partij. “Dientengevolge heb ik mijn lidmaatschap van de NDP opgezegd en heb ik mijn zetel in het parlement ter beschikking gesteld aan de partij. Met grote dankbaarheid kijk ik terug op de periode die mij werd gegund om een nationale bijdrage te leveren aan de vooruitgang van ons geliefd Suriname”, zegt Akiemboto.
Hij wijst erop dat de Surinaamse gemeenschap met de verkiezingsuitslag van 25 mei 2020 een sterk signaal heeft afgegeven. “Na een optelsom van feiten, handelingen en juist het uitblijven van handelingen, ben ik tot de conclusie gekomen dat het tijd is om afscheid te nemen van het huidige politieke bestel.”
Hij voegt eraan toe: “De afgelopen tijd betrapte ik mezelf steeds vaker erop dat ik me ongemakkelijk voelde wanneer ik als politicus of volksvertegenwoordiger werd aangesproken op het handelen van politici en andere maatschappelijk vooruitgeschoven personen. Steeds vaker wordt van mij verwacht standpunten in te nemen die te ver afstaan van mijn persoonlijke waarden en mening. Eveneens is het onvermogen om een antwoord te vinden op de onvrede in de Surinaamse samenleving, over de politieke gang van zaken in het algemeen en over het gevoerde beleid in de ons achterliggende periode, een belangrijk punt.”
Akiemboto was sinds 2000 actief lid van de NDP en heeft tussen 2006 en 2010 leidinggegeven aan het NDP-jongerenbestuur. Sinds maart 2019 was hij fungerend ondervoorzitter. Hij is van 2011 tot en met 2019 directeur geweest van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Op 15 mei 2019 werd hij minister van Natuurlijke Hulpbronnen.
Een jaar later, op 25 mei, werd Akiemboto gekozen als parlementariër van de NDP in het kiesdistrict Brokopondo. Hij kan opgevolgd worden door Wilsientje van Emden (462 stemmen) die als tweede stond op de NDP-lijst van Brokopondo. Gregory van der Kamp (163 stemmen) was op de derde plek gekandideerd.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname