NDP-fractie hekelt ‘dictatoriale houding’ assembleevoorzitter

De NDP-fractie is niet te spreken over het eigendunkelijk en ongefundeerd handelen van assembleevoorzitter Marinus Bee. Voor de NDP-fractie is Sergio Akiemboto nog steeds lid van De Nationale Assemblee (DNA). NDP-fractieleider Rabin Parmessar kondigt in een verklaring aan dat zijn partij stappen gaat ondernemen tegen de ‘dictatoriale houding’ van de assembleevoorzitter.
De NDP-fractie is er ook niet over te spreken dat Akiemboto niet is geconvoceerd voor de huishoudelijke vergadering van vandaag. Bee heeft op deze vergadering besloten dat Akiemboto, nadat hij de presentielijst had getekend, de zaal moest verlaten en zo niet door de politie uit de zaal zou worden gezet. Ook dit zou een unicum zijn voor een huishoudelijke vergadering. Het assembleelid Akiemboto heeft na korte interne afstemming met zijn fractie besloten de zaal vrijwillig te verlaten, schrijft de NDP-fractie in een verklaring.
Gelet op handelingen van de leiding van DNA heeft de fractie van de NDP besloten tot nader order in beraad te gaan om de vervolgstappen te bepalen, laat NDP-fractieleider Parmessar weten.
Volgens de NDP-fractie heeft de assembleevoorzitter geen bevoegdheid om het lidmaatschap van een lid te beëindigen. “Er is geen enkele rol aan DNA wettelijk voorgeschreven dan het doorgeleiden van de bevinding van de president.”
De NDP-fractie wijst er overigens op dat de brief zoals ingediend is door het lid Akiemboto is ingetrokken bij de president. De media hebben op 25 januari hiervan melding gemaakt, schrijft de NDP-fractie.
Het is niet de eerste keer dat de partijdige en dictatoriale manier van leidinggeven en naar willekeur handelen van de voorzitter van DNA is tentoongesteld, staat in de verklaring.
Parmessar heeft in DNA ook aangegeven dat Bee reeds schriftelijk in contact was met het hoofdstembureau van Brokopondo in de kwestie Akiemboto, nog voordat hij de brief van de president had ontvangen en bij nader inzien heeft Bee zijn schrijven teruggenomen.
Bij navraag van Parmessar bij de griffier van DNA omtrent kopieën van deze brief, is aangegeven dat de brief reeds is teruggenomen en dus niet meer bestaat. Bee negeert herhaaldelijk het ordereglement van DNA en leden worden meerdere malen uitgesloten van deelname, is de NDP-fractie van mening. “Frappant is dat op de vergadering van heden, de fractie van BEP is genegeerd en het woord niet gegeven, met de mededeling: u bent niet verplicht het woord te krijgen.”

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald