Stephen Tsang heeft maandag namens de NDP-fractie in De Nationale Assemblée (DNA) een motie ingediend waarin kritiek wordt geuit op de uitvoering van het besluit van de regering om grondconversie mogelijk te maken. Het staatsbesluit, dat vorig jaar door president Chan Santokhi werd afgekondigd, stelt burgers in staat om grond in erfpacht of grondhuur tot maximaal 2500 vierkante meter om te zetten naar eigendom tegen een tarief van SRD 25,00 per vierkante meter. Dit besluit werd genomen ondanks aanzienlijke bezwaren van de Staatsraad.
De Staatsraad had destijds geweigerd om aan het staatsbesluit mee te werken en adviseerde de president om de behandeling van de Grondconversiewet in DNA af te wachten. In haar advies wees de Staatsraad op juridische en praktische problemen bij de uitvoerbaarheid en waarschuwde zij voor het gebrek aan duidelijke kaders om misbruik en grondspeculatie te voorkomen. Daarnaast betwijfelde de Staatsraad de economische rechtvaardiging van het sterk verlaagde conversietarief, wat volgens haar de staatsinkomsten ernstig zou kunnen schaden.
Ondanks deze waarschuwingen heeft de president het besluit alsnog afgekondigd, wat tot verdeeldheid in DNA heeft geleid. Discussies over het besluit laaiden recentelijk weer op, vooral omdat de regering voorstelt om de grens voor conversie te verhogen naar 2 hectare (20.000 vierkante meter). Voorstanders zien hierin een kans voor meer burgers om eenvoudiger eigendom te verwerven, maar tegenstanders, waaronder een groot deel van de oppositie en zelfs enkele coalitieleden, waarschuwen voor de risico’s van grondroof en toenemende ongelijkheid.
In de motie, ingediend door Tsang namens de NDP-fractie, werd het staatsbesluit omschreven als respectloos tegenover de democratische processen en een schending van parlementaire bevoegdheden. Tsang benadrukte dat het besluit de staat Suriname benadeelt, vooral omdat het werd afgekondigd terwijl het wetsvoorstel nog in behandeling is bij DNA. Hij bekritiseerde ook het conversietarief van SRD 25,00 per vierkante meter, dat volgens hem niet is gebaseerd op taxatiewaarden en verdacht veel lijkt op corruptie.
Tsang wees erop dat de verwachte olie- en gasontwikkelingen de marktwaarde van grond waarschijnlijk zullen verhogen, wat de lage conversietarieven nog schadelijker maakt voor de staat.
Verder uitte hij kritiek op het feit dat de regering, ondanks tegenstand, ook rechtspersonen, zoals stichtingen en naamloze vennootschappen, de mogelijkheid heeft gegeven om grond te converteren. Hij beklemtoonde dat conversie een eenmalige inkomstenbron vormt voor de staat, terwijl grondhuur jaarlijkse inkomsten oplevert.
De NDP-fractie riep de regering op om het staatsbesluit in te trekken en alle acties rondom grondconversie op te schorten in afwachting van de parlementaire behandeling van het gewijzigde decreet Uitgifte Domeingrond. Bij de indiening van de motie benadrukte Tsang dat zijn fractie niet tegen grondconversie is, maar pleitte hij voor een transparant en democratisch proces binnen DNA, waarbij duidelijke voorwaarden worden gesteld om willekeur en corruptie te voorkomen.
De motie kon echter niet worden behandeld, omdat de indieners niet aanwezig waren om deze te verdedigen. De vergadering werd verdaagd naar een nader te bepalen tijdstip.
- Yvonne Carmen Walker-Kraag..
- Yvonne Carmen Kraag..
- Nijbroek Harold Glenn..
- Ramdin betreurt valse beschuldigingen over forse uitgaven a…..
- Belastingdienst op schema met target SRD 5,5 miljard btw..
- Sewdien geeft fout toe: IDB financiert rijstbedrijf niet..
- Workshop ‘Srefidensi in beeld’ geeft toegang tot Surinaamse…..
- ‘Personeel short stays zou ehbo-hulp moeten kunnen bieden…..
- Wit Santi in diepe rouw na dodelijke aanrijding..
- Canada scoort laat en verslaat Suriname..
- Suppletoire begroting met 26 stemmen goedgekeurd..
- Jongerenwerkers maken zich zorgen over vroege schoolverlate…..
- Mannen, sterke gezinnen, sterk land..
- Suriname zet belangrijke stap richting certificering malari…..
- De broek en de riem..
- President Santokhi terug op Surinaamse bodem..
- Hilda Cornelia Wartes..
- Drugsvangst in Nickerie..
- Schoolvervoer na woensdag niet gegarandeerd..
- Meer informatie over schuldherschikking met China..
- Suriname en China ondertekenen Suppletoire Finance Agreemen…..