PARAMARIBO – De Nationale Democratische Partij (NDP) uit scherpe kritiek op het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) over de voorgenomen publicatie van voorlopige uitslagen per stembureau via een digitale applicatie. Volgens de partij is deze werkwijze in strijd met de Kiesregeling en ondermijnt het de transparantie van het stemproces, wat onnodig wantrouwen bij het publiek zou zaaien. De NDP roept op tot onmiddellijke stopzetting van deze methode en waarschuwt voor mogelijke verwarring, fouten en desinformatie.
Volgens informatie die door Biza is verstrekt aan stembureaupersoneel en het publiek, is het de bedoeling dat tijdens de stemopneming – bij het tellen van elk afzonderlijk stembiljet – een stembureaulid de beoordeling (geldig, ongeldig of ‘twijfelachtig’) direct invoert in een digitale applicatie op een tablet.ADVERTISEMENT
In strijd met KiesregelingADVERTISEMENT
De NDP stelt dat deze procedure nergens in de Kiesregeling of het Kiesbesluit is opgenomen. De artikelen 116 tot en met 121 van de Kiesregeling bepalen immers hoe de stemopneming bij de stembureaus moet plaatsvinden. Artikel 122 regelt specifiek dat het aanwezige publiek tijdens de telling nog bezwaren kan maken tegen de uitslag, waarna een proces-verbaal conform wettelijke voorschriften moet worden opgemaakt en terstond in het stemlokaal moet worden aangeplakt. Uitsluitend de resultaten in dit proces-verbaal zijn wettelijk erkend als de officiële uitslag van het betreffende stembureau, na afronding van de stemopneming.
De partij benadrukt dat deze digitale handeling voor waarnemers op dit moment onmogelijk transparant te volgen is, aangezien er geen scherm in het stemlokaal aanwezig is waarop zichtbaar is wat het stembureaulid op de tablet invoert. Hierdoor is het voor zowel de aanwezigen in het stemlokaal als het publiek thuis niet te verifiëren of de ingevoerde gegevens overeenkomen met de daadwerkelijk uitgebrachte stemmen.
Onbeantwoorde kernvragen
De NDP stelt dat cruciale vragen onbeantwoord blijven, zoals hoe het publiek kan weten dat de ingevoerde stem overeenkomt met de daadwerkelijke keuze van de kiezer, welke garanties BiZa biedt tegen (on)bewuste fouten, wie de digitale applicatie controleert op integriteit, wat er gebeurt bij invoerfouten, en of het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) adequaat toezicht kan houden op deze landelijke invoer.
Gezien het feit dat tijdens de stemopneming nog bezwaren kunnen worden ingediend die de definitieve uitslag kunnen beïnvloeden, acht de NDP het publiceren van voorlopige resultaten via een applicatie vóór de opmaak en aanplakking van het proces-verbaal niet alleen strijdig met de Kiesregeling, maar ook misleidend. Dit zou volgens de partij het wantrouwen bij burgers vergroten, vooral omdat na controle en vaststelling door het hoofdstembureau en het Centraal Hoofdstembureau afwijkingen tussen voorlopige en officiële uitslagen kunnen blijken.
Oproep tot waakzaamheid
Voor een correct, ordentelijk en rustig verloop van de verkiezingen en de telling roept de NDP BiZa en alle betrokken verkiezingsautoriteiten op om af te zien van het publiekelijk publiceren van voorlopige stembureau-uitslagen via deze omstreden applicatie vóórdat de processen-verbaal zijn aangeplakt.
Tevens doet de partij een dringend beroep op alle kiezers om tijdens de telling waakzaam te zijn. Kiezers worden opgeroepen om, indien nodig, bezwaren conform artikel 122 van de Kiesregeling schriftelijk vast te leggen en meldingen van misstanden te doen bij het crisiscentrum van het Anti-Fraude Platform (AFP), de crisiscentra van de deelnemende politieke organisaties, en bij het Onafhankelijk Kiesbureau.
De NDP spreekt de hoop uit dat de organisator van de verkiezingen dit pleidooi ter harte neemt, “zodat de verkiezingen eerlijk, transparant, ordelijk, vreedzaam en conform de wettelijke voorschriften verlopen.” De partij heeft over deze kwestie brieven gestuurd naar Biza, het Centraal Hoofdstembureau en het OKB.
- Zeventien doden na drinken van giftige alcohol in India: po…..
- Gelijkspel tussen Transvaal en Robinhood..
- Roofoverval op winkel aan de Nieuw Weergevondenweg..
- Sol Suriname wijst met klem alle valse beschuldigingen af..
- Olifantspoten op een schaakbord..
- Voormalig ‘Leraar van het Jaar’ krijgt 30 jaar …..
- DNA-kandidaat aangehouden voor cocaïne in pakket: partij re…..
- Minister Dasai niet op de hoogte van skalians op Afobaka-st…..
- AZP eert verpleegkundigen op Dag der Verpleging..
- Kan nieuw leiderschap een duurzaam pad uitzetten?..
- Eddy Wilson wint vierde Roger Boyce World Cup..
- Trump begint Midden-Oostenreis met reeks deals in Saudi-Ara…..
- Politie onderzoekt verdachte verstrekking van 40 oproepings…..
- CBvS-governor: Valutaveilingen geen directe poging verlagi…..
- Bewoners Esther Stichting geïnformeerd over stemproces..
- Grafruiming tussen wet en praktijk (1): ‘Er is nauwelijks n…..
- Kapitein van Coeroeni: “President Santokhi behandelt ons al…..
- Politie onderzoekt onregelmatigheden bij verstrekking oproe…..
- Staatsbegrafenis gewezen president Jules Albert Wijdenbosch..
- Ex-vriendin steekt ex vriend..
- SPWE rondt training Basis Ondernemerschap succesvol af..