NDP daagt president en stembureaus voor rechter om geschrapte kandidaten

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft via een kort geding geëist dat de beslissing van president Chandrikapersad Santokhi om haar beroepschriften af te wijzen, wordt opgeschort en geschorst. De rechtszaak is aangespannen tegen het staatshoofd, het Centraal Hoofdstembureau (CHS), de hoofdstembureaus in vier districten en het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).ADVERTISEMENT

In het procesdossier stelt advocaat Nailah van Dijk dat er in het proces rond de kandidaatstelling “ernstige bestuurlijke fouten” zijn gemaakt. Ook zou er in zeker twee gevallen sprake zijn van fraude met vervalste handtekeningen.

Kiesregeling geschonden

Het geschil draait om het schrappen van één districtsraad- en drie ressortraadskandidaten van de NDP-lijsten in de districten Para, Marowijne, Coronie en Sipaliwini. In het geval van Para heeft de partij aangifte gedaan bij de politie wegens valsheid in geschrifte, maar daarvan is nog geen resultaat bekend. In een ander district zou de politie de aangifte hebben geweigerd.

Volgens Van Dijk hebben de hoofdstembureaus in de vier districten hun wettelijke taken niet naar behoren uitgevoerd. Het gevolg daarvan was dat de kiesregeling is geschonden, vooral in zaken van dubbele kandidaatstelling.

Dubbele pet Santokhi

De NDP heeft in totaal 23 eisen aan de rechter voorgelegd. Deze omvatten onder meer het herstellen van de geschrapte kandidaten op de lijsten, het verplicht opnemen van deze namen op het stembiljet en het aansturen van het CHS en de hoofdstembureaus om kandidaten in staat te stellen aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Ook verlangt de partij dat het uiteindelijke vonnis openbaar wordt gemaakt, onder dreiging van een dwangsom.

Van Dijk betoogt verder dat president Santokhi in zaken waarin zijn partij, de VHP, was betrokken, geen neutrale beroepsinstantie kon zijn en een dubbele pet op heeft gehad. Hij zou zelfs hebben bepaald dat hoofdstembureaus geen bevoegdheid hebben om handtekeningen te toetsen op echtheid. “Dat is onjuist”, zegt Van Dijk. “De kiesregeling geeft hoofdstembureaus expliciet die taak.”

Bovendien zou de president de regels voor ressortraadskandidaten ten onrechte hebben toegepast op districtraadskandidaten. Van Dijk benadrukt dat de bijlagen die bij de kandidaatstelling zijn ingediend, verplicht moeten worden onderzocht tijdens de onderzoeksvergadering. “Die bijlagen vormen een integraal onderdeel van de beoordeling”, geeft ze aan.

Ernstige onzorgvuldigheid

Artikel 144 van de kiesregeling stelt dat vervalsing van handtekeningen een strafbaar feit is. Volgens Van Dijk is er duidelijk sprake van vervalsing. Zo komt de handtekening van de NDP-kandidaat overeen met die op zijn identiteitskaart, maar wijkt ze af van de handtekening op de lijst van de Abop, waarop hij ook voorkomt.

Tot slot stelt Van Dijk dat het besluit om de beroepschriften af te wijzen, is genomen zonder toetsing van de onderliggende documenten. “Zonder dat onderzoek is een eerlijke afweging onmogelijk.” Ze spreekt van ernstige onzorgvuldigheid bij de hoofdstembureaus, met als resultaat dat legitieme kandidaten zijn geschrapt.