Natuur en rechtvaardigheid

KEVINS KIJK / Kevin Headley

Mijn weekend was intensief: tijdens de Earth Hour-activiteit in de achtertuin van DSB vertelde ik, samen met andere natuurliefhebbers, hoe belangrijk ons bos is en daarna ging ik naar de opening van de expositie Anton de Kom. Natuur en erfgoed in Nieuw-Amsterdam. Ondanks de lange uren die ik heb gemaakt, was het allesbehalve vermoeiend. Integendeel, het enthousiasme van het publiek bij beide activiteiten gaf mij, en zeker ook anderen, de nodige energie.ADVERTISEMENT

Er worden vrij weinig activiteiten voor kinderen georganiseerd, dus Earth Hour op zaterdag, waar een speciaal kinderprogramma aan was gekoppeld, was voor velen bij uitstek een mooie gelegenheid om met het gezin eropuit te gaan. Veel natuurorganisaties die deelnamen, waren wekenlang bezig met de voorbereidingen, zodat ze – los van het verstrekken van informatie – de horden bezoekers ook interactief bezig konden houden.

“Eindelijk krijgt Anton de Kom langdurige aandacht in Suriname met een permanente tentoonstelling in het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam”

En die bezoekers kwamen er in groten getale op af, om mee te doen aan quizzen die speciaal gekoppeld waren aan exposities, prijsvragen en het maken van lampionnen. In de avond werd het licht uitgedaan om ons eraan te herinneren bewust(er) om te gaan met energie.

Het blijft een uitdaging om een balans te vinden tussen bosgebruik en bosbeheer. Maar een belangrijk onderdeel om voor deze balans te zorgen is informatie en het was mooi om te zien hoe verschillende natuurorganisaties niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar, informatie verstrekten over het belang van het bos aan de jeugd, de erfgenamen van ons bos.

Eindelijk krijgt Anton de Kom langdurige aandacht in Suriname met een permanente tentoonstelling in het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam. De opening van de expositie op zondag, gewijd aan en ter ere van deze grote zoon van het land, voelde voor mij geladen. Los van het feit dat hij een held was, vind ik het terecht dat er eindelijk een plek is waar zijn gedachtegoed kan worden ervaren.

Tum, tum, tum. Het begon al bij het binnentreden van het museum op de tonen van inheemse muziek. De zorgvuldig vormgegeven panelen, waarin Anansi je meeneemt in het verhaal van De Kom, zag ik de schrijver, verbinder, aanklager en strijder niet alleen, maar ik voelde het ook.

Bijzonder was ook het randprogramma vol muziek, workshops en dans, dat als een eerbetoon aan hem kon worden gezien. Veel mensen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de expositie, maar ik moet toch zeggen dat Ann Hermelijn, de organisator, verbinder, producent en grote Surinamer, alles bij elkaar heeft gebracht en tot een mooi geheel heeft gesmeed.

Ik merk ook dat door zich bezig te houden met het werk van De Kom, veel mensen meer over hem leren en zijn gedachtegoed beter leren kennen. Door haar en anderen leeft zijn gedachtegoed voort. Hij streed tegen onrecht en voor een beter Suriname.

Beide activiteiten brachten mensen samen die zich vaak belangeloos inzetten voor een beter Suriname. Misschien krijgen ze een vergoeding, maar die is bij lange na niet wat ze verdienen. Niets doen is voor hen namelijk geen optie. Elke bijdrage is waardevol en niet te verwaarlozen. Ik eindig met: dank voor de inzet, en laten we samen doorgaan met de strijd tegen onrecht en voor een beter Suriname.

headleydwt@gmail.com