Tekst Tascha Aveloo
PARAMARIBO — “Ik denk dat kunst en kunstenaarschap een deel weergeven van de identiteit van een land. Zeker in deze zware economische tijd kunnen we kunst en creativiteit een luxe noemen. Maar het zijn expressies van de Surinaamse identiteit.” Zo ziet ondervoorzitter Juan Pawiroredjo van de stichting Nationale Kunstbeurs (NK) de noodzaak voor ontwikkeling van kunst en cultuur voor Suriname.
Kunstenaars vertellen met hun werken delen van de Surinaamse geschiedenis, het verhaal van maatschappelijke perikelen of simpelweg over de schoonheid van het land. Tegen deze achtergrond wordt NK 2024 gehouden. Deze expo wordt donderdag geopend in Assuria High Rise en is tot en met 9 november voor het publiek toegankelijk.
“We hebben veel werk te doen om de bevolking bewust te maken van de kracht en de mogelijkheden die kunst biedt”
NK-ondervoorzitter Juan Pawiroredjo
Niveau optrekken
Ruim veertig kunstenaars doen mee aan NK 2024. Pawiroredjo is enthousiast over hen en hun werken. Het team dat de selectie heeft gemaakt – bestuursleden van de stichting – verwacht dat de kunstbeurs (ook) dit jaar een populaire uitgaansplek zal worden. “We hebben dit jaar wel een beetje strengere selectie gehad, simpelweg omdat we willen groeien en het niveau van de NK willen optrekken. Ben je deze keer niet gekozen, we willen je volgend jaar zien met een betere collectie”, zegt Pawiroredjo.
Hij benadrukt in gesprek met de Ware Tijd dat de organisatie niemand wil demotiveren en stelt dat er talent is. Het gaat er om dat kunstenaars zich blijven scholen om beter te worden. Zoals elk jaar weer is het een enorme uitdaging om het event te organiseren. “Ik denk dat we ons bestaansrecht meer dan bewezen hebben en zijn blij dat de particuliere sector het nut van kunst brengen in de samenleving blijft ondersteunen, zoals Assuria die de ruimte beschikbaar heeft gesteld.” Hij weet dat zowel de kunstenaars als de gemeenschap reikhalzend uitziet naar dit groots nationale kunstevent.
Kunst van dichtbij zien
Er zijn volgens Pawiroredjo enkele interessante ‘nieuwkomers’, onder wie Meredith Joeroeja, ontwerpster en grafe wiens ’s hebben gestaan in de Nederlandse editie van het tijdschrift Vogue. “Ze maakt bijzondere, kunstzinnige ’s en werpt een aparte en diepzinnige blik op de Surinaamse maatschappij en de verschillende culturen”, legt de ondervoorzitter uit.
Een andere opvallende deelneemster is Melissa Faucher, die kleurrijke kunstwerken maakt, geïnspireerd door de muziek van haar grootvader, die klassieke muziek componeerde. “Als ik bezig ben te schilderen, luister ik naar zijn muziek en word ik daar heel blij van. Dat gevoel probeer ik dan ook door te geven aan degenen die kijken naar mijn werken”, vertelt Faucher.
Volgens Pawiroredjo is er enorm veel jong, sprankelend talent. “Daar zijn we heel enthousiast over en we kunnen bijna niet wachten om hun werk te delen.” De werken op de NK staan, met prijzen, ook op de website Suriname International Art Fair (www.siaf.sr). “Maar kom vooral zelf, want kunst moet je van dichtbij zien, ervaren en de sfeer eromheen beleven”, klinkt Pawiroredjo’s oproep.
Dit jaar zijn er geen speciale jongerenprogramma’s, maar de NK is wel erop voorbereid dat jongeren van middelbare en hoge scholen volop aanwezig zullen zijn. De organisatie meent dat kunst hen positief zal beïnvloeden en hun creativiteit zal stimuleren. Door samenwerking met de erfgenamen van wijlen Erwin de Vries zullen ook werken van deze kunstenaar, die eerder niet zijn geëxposeerd, te zien zijn.
Hoop voor de toekomst
Pawiroredjo: “Kunst is de ziel van de samenleving. Het is een weerspiegeling van wat er leeft in het land, maar het geeft ook hoop voor de toekomst.” Hij verwijst naar bekende kunstenaars als Kurt Nahar en Ron Flu. Hun werken zijn kritisch en geven een stem aan issues, ideologieën en emoties die leven in de maatschappij.
De NK-ondervoorzitter is zich ervan bewust dat kunst en cultuur vaak geen prioriteit hebben in de samenleving. “Maar we hebben veel werk te doen om de bevolking bewust te maken van de kracht en de mogelijkheden die kunst biedt, om belangrijke boodschappen door te geven, maar ook om de eigen sociaal-maatschappelijke situatie te kunnen verbeteren.”
Het percentage kunstenaars dat kan leven van kunst – ook in de ontwikkelde landen – is meestal niet groot. “Maar ik denk dat in de toerismesector de vraag wel groot is voor kunstenaars en creatievelingen die dingen kunnen maken, die in trek zijn bij de bezoekende toerist.”
De Nationale Kunstbeurs trekt altijd veel bezoekers. [: siaf.sr]
- Ministry of Justice and Police investigates abuse in detent…..
- Padieboeren hebben weer problemen bij het inzaaien..
- COP16: Santokhi roept op tot wereldwijde samenwerking..
- IMF onder de indruk van resultaten die Suriname bereikt hee…..
- Raghoebarsing verzekert: ‘Regering sluit geen leningen op b…..
- Ori kan geen volledige zekerheid bieden voor schoolstart op…..
- ABP-BIZA: ‘Wel veel mis bij BIZA’..
- VSB bezorgd over nieuwe werkvergunningsprocedure buitenland…..
- Raghoebarsing: Opgestapeld vuil wordt vandaag opgehaald..
- Peiling Reuters/Ipsos: Harris voorsprong op Trump slinkt to…..
- Albinezen zoeken liever medische hulp in Frans-Guyana..
- President Santokhi roept op tot “Vrede met de Natuur” tijde…..
- Still an increase in crime in the interior..
- In beslag genomen boot verdwenen..
- Man gedood door stier..
- Samenleving draaide op voor jarenlange verspilling en wurgc…..
- Coalitievorming belangrijke overweging voor HVB bij pre-ele…..
- ‘Bigi Boy’ in februari tegen Rus Pavlovich..
- Minister of Economic Affairs expresses concern about custom…..
- Prijsaanduidingsbesluit vanaf 1 november van kracht..
- Brunswijk stelt focus op gebrekkige middelen en omstandighe…..