door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Ik doe mijn eigen project waarbij ik oude Surinaamse liedjes zing en versjes. Liedjes uit de tijd van mijn ouders en voorouders in het Sranantongo en Nederlands. Een stukje nostalgie”, vertelt de Surinaams Nederlandse zangeres Nancy Zeefuik. Ze is met muziek opgegroeid en houdt van oude Surinaamse liedjes. “Mijn ouders hielden van muziek, mijn grootouders en ouders zongen vaak. Ik volgde muzieklessen vanaf mijn achtste. Sinds ik in Nederland ben mis ik die liedjes van vroeger. En omdat je nostalgisch naar die goede oude tijd verlangt, vind ik deze liedjes mooi.” Ze vertellen een verhaal.”
Zeefuik, nicht van gevierde zangeres Denise Jannah, is onder andere actief in Wi Eegi Kerki van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam Zuidoost. “We organiseren één keer per kwartaal een lofzang dienst met het koor Expression of Joy en de Lofzang Combo met de bedoeling de dienst vrolijker te maken en meer jongeren naar de kerk te trekken.”
“Geld is belangrijk maar niet de hoofdzaak. Genieten van het leven, familie en wat ik doe”
Ze zingt de fosten singi, dat zijn oude Surinaamse liederen, op feestjes van mensen die al langere tijd in Nederland wonen, bijvoorbeeld 65-plussers. Maar ook in tehuizen voor ouderen en dementerende mensen, die iets herkenbaars horen en ineens wel zingen of praten en ze treedt ook op bij herdenkingen en lezingen. Zeefuik vertelt bij de liedjes ook over het gedeeld verleden van Suriname en Nederland.
Sommige liedjes zijn volgens haar op een Hollandse melodie geschreven, bijvoorbeeld het oude Surinaamse lied ‘Ik heb u lief mijn Surinaam.’ Andere bekende volksliedjes zijn ‘Zestien april,di mi boto lai’, ‘Awarinyan yu kaka’, ‘Brown girl in the ring’, ‘Groene zwanen, witte zwanen’, ‘Klein vogelein op groene tak’ en ‘Het zonnetje gaat voor ons scheiden.’
Backing vocals
Zeefuik heeft ook gezongen bij de Volksmuziekschool en het Nationaal Jeugdkoor, heeft meegedaan aan songfestivals van onder andere Peace Forever en trad op als backing vocal. Dit laatste deed ze bij Suripop, voor bekende artiesten, de Nederlandse disco popgroep Mai Tai uit de jaren tachtig en voor top Surinaamse zangers Oscar Harris, Bryan B en John Oldenstam.
Ze is ook lid geweest van muziek formatie Las Palmas. In Nederland heeft ze met diverse bands en groepen opgetreden en is lange tijd lid geweest van Black Gospel Choir G-Roots. Over haar toekomstplannen zegt ze: “Gewoon doen waar ik blij van wordt en anderen blij mee maken. Geld is belangrijk maar niet de hoofdzaak. Genieten van het leven, familie en wat ik doe.”
- Man schiet zijn vrouw dood en pleegt suicide..
- Terugblik: Indofair trekt ruim tienduizend bezoekers..
- Man (56) doodt echtgenote (45) en pleegt zelfmoord..
- Hoezo geen koelie als president terwijl er meer Hindostanen…..
- Importers are not criminals..
- Prominente Surinamers roepen op Suriname schoon te maken..
- Volksgezondheid: Plaatsen van modebeugels gevaarlijk!..
- Somohardjo ziet Nasier Eskak graag als volgende BIZA-minist…..
- Laatste woord nog niet gezegd over onregelmatigheden Inter-…..
- DNA versterkt Aanbestedingswet om corruptie en inefficiënti…..
- Symbolische steun en blijvende uitdagingen:..
- Temperatuur daalt, afwisselend zon en bewolking..
- Delegatie Standard & Poors over twee weken in Suriname …..
- Na rechterlijke comparitie: SVB tijdelijk terug naar oude s…..
- Geen speciale wetgeving nodig om ‘local content’ te bescher…..
- Kamala Harris waarschuwt voor tweede presidentschap Trump..
- Arnold Herman Ristie (88) Amsterdam 27-10-2024..
- COP16: Landen lanceren natuurcoalitie..
- Meteodienst: Kans op kortdurende, zware onweersbuien..
- Ministry of Justice and Police investigates abuse in detent…..
- Padieboeren hebben weer problemen bij het inzaaien..