Nadruk op betere bescherming gegevens tijdens Cybersecurity Awareness Month

PARAMARIBO — “Cyberveiligheid begint bij uzelf. Deel bewust, bescherm uw gegevens en werk samen met ons aan een veilig digitaal Suriname!” Dat is de oproep van het Suriname Cyber Security Incident Response Team (Sur-CSIRT) bij het inluiden van de Cybersecurity Awareness Month 2024.
In de maand oktober zal het team in samenwerking met diverse partners meerdere bewustwordingscampagnes en workshops organiseren. De activiteiten zijn erop gericht om de gemeenschap te helpen haar gegevens online beter te beschermen.

“Door een sterk wachtwoord te gebruiken, tweestapsverificatie in te schakelen, voorzichtig te zijn met links en een tweede beheerder aan te stellen, kunt u het risico op een hack aanzienlijk verkleinen”

Het Sur-CSIRT wijst in het persbericht erop dat kan worden voorkomen dat socialemedia-accounts worden overgenomen door privégegevens te beschermen. Het team dringt er bij burgers daarom op aan om meer bewust om te gaan met de bescherming van hun persoonlijke informatie.
De campagne van deze maand zal zich richten op het vergroten van het bewustzijn rondom de gevaren van het onzorgvuldig delen van privé-informatie op sociale media. Dit is volgens CSIRT van cruciaal belang nu cybercriminelen steeds geavanceerdere methoden gebruiken om legitieme accounts over te nemen.
Facebookaccounts
Het team geeft aan een toenemende trend waar te nemen waarbij kwaadwillenden privégegevens van nietsvermoedende gebruikers misbruiken om hun Facebookaccounts over te nemen. “Deze aanvallen zijn niet gericht op het creëren van valse profielen, zoals in 2019 toen Facebook 2,19 miljard nepaccounts verwijderde. In plaats daarvan nemen aanvallers nu juist legitieme accounts over, die vervolgens worden gebruikt voor malafide doeleinden, zoals het rapporteren van andere gebruikers of het misbruiken van de geloofwaardigheid van het overgenomen account”, wordt de werkwijze uitgelegd.
Wat deze situatie bijzonder zorgwekkend maakt volgens Sur-CSIRT is dat cybercriminelen zich nu richten op mensen die nog geen Facebookaccount hebben. “Met persoonlijke informatie, zoals naam, geboortedatum en andere identificeerbare gegevens, creëren ze nieuwe, authentiek ogende accounts. Dit maakt het voor platformen als Facebook moeilijk om deze te detecteren en te verwijderen.”
Het team geeft aan dat omdat voor met name bedrijven social media een belangrijk onderdeel van online marketing is het van groot belang is om accounts goed te beveiligen. Daardoor kan worden voorkomen dat waardevolle data of volgers worden verloren. “Door een sterk wachtwoord te gebruiken, tweestapsverificatie in te schakelen, voorzichtig te zijn met links en een tweede beheerder aan te stellen, kunt u het risico op een hack aanzienlijk verkleinen”, wordt als advies meegegeven.
(Identiteits)fraude
Sur-CSIRT benadrukt om zeer voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie, zowel online als offline. “Documenten zoals ID-kaarten, diploma’s of paspoorten horen niet thuis op sociale media. Het delen van deze gegevens, zelfs per ongeluk, kan cybercriminelen in staat stellen om nieuwe accounts te creëren of bestaande accounts over te nemen”, wordt aangehaald.
Het delen van vakantie’s waarin paspoorten zichtbaar zijn, omschrijft het team als “een goudmijn” aan informatie voor cybercriminelen. “Dit kan leiden tot identiteitsfraude of andere schadelijke activiteiten.” De oproep is daarom om geen identiteitsbewijzen te delen en nooit ’s van paspoorten, ID-kaarten of diploma’s op sociale media te posten.
Vooral op openbare platformen moeten burger ook niet meer informatie delen dan nodig is. Bij het vinden van andermans documenten moeten daarvan ook geen ’s worden gedeeld. “Neem in plaats daarvan contact op met de relevante instanties”, klinkt het advies. Tot slot wordt de samenleving opgeroepen om sterke wachtwoorden te gebruiken. “Zorg ervoor dat uw wachtwoorden sterk uniek zijn voor elk account dat u gebruikt.”

[: csirt.sr]