‘Na een studie in China weet je wat er in de wereld speelt’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — “Het was geweldig in China. De technologie is zo gevorderd daar, dat je na een studie weet wat er in de wereld gebeurt. Toen de Anton der Kom universiteit mij vroeg om de kennis die ik in China heb opgedaan te delen, heb ik daarmee ingestemd.” Aan het woord is Jane Jagernath, die van 2018 tot en met 2021 haar masteropleiding deed aan de National Rice Research Institute in China.

De zaal van het Confucius instituut waar ze haar verhaal vertelt is versierd met Chinese paraplu’s, rode lampions en ook kleine vlaggen van China en Suriname die aan de stoelen vooraan zijn vastgemaakt. Jagernath, die naast medebursaal Mauyusi Jaggan zit op zo een versierde stoel, studeerde af in de richting Plantpathologie en is al drie jaar verbonden aan de studierichting Agrarische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit. Jaggan deed Voedseltechnologie.

“Ik zeg aan mijn studenten: ‘Ga de wereld zien. Verbreed je visie’’”Jane Jagernath

Voordelen

De twee deelden hun ervaring met de aanwezige studenten tijdens de Chinese Ambassador Scholarschip Award Ceremony 2024 en open dag die het Confucius Instituut in Suriname georganiseerd heeft. Wie nu een studiebeurs naar China wil, moet bij dit instituut de toets doen om na te gaan of hij/zij voldoende kennis heeft van het Mandarijn. “Ik zie wel voordelen voor het leren van de taal. We hebben steeds meer samenwerking met China en ik zie ook steeds meer Chinezen in Suriname. Het is van belang om dan te kunnen communiceren en de cultuur te kennen”, zegt Jagernath.

Ze heeft tot nu toe heel goede banden met het instituut waar ze heeft gestudeerd en blijft ook wetenschappelijke papers schrijven, iets waar ze aan gewend is geraakt. “In China kan je namelijk niet afstuderen als je geen wetenschappelijke paper gepubliceerd hebt.”

Jagernath stelt dat haar wereldvisie is verbreed door haar studie in China. “Daarom zeg ik ook aan mijn studenten: ‘Ga de wereld zien. Verbreed je visie’.”

Chinees bedrijfsleven

De Chinese ambassadeur Lin Ji schetste nog een behoefte waarin studenten die aan het Confucius Instituut de taal studeren en degene die een studiebeurs krijgen, zouden kunnen voorzien. “Er zijn steeds meer Chinese bedrijven die in Suriname investeren. Ook zij hebben arbeiders nodig. Deze opleiding en de studiebeurzen kunnen voorzien in deze behoefte”, uitte Lin Ji zich positief. Volgens de leiding van het instituut zouden veel meer studenten gebruik moeten maken van de kansen die het leren van de taal heb biedt.

Shelley Soetosenojo, de directeur van het instituut, bevestigt dat er nu al ingespeeld wordt op de behoefte van het Chinese bedrijfsleven. Dat gebeurt bij het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin dat de Rosebel Gold Mines-operatie heeft overgenomen. “Wij hebben nu een tweede groep die de basistraining doet om Mandarijn te leren. Daar komt ook de Chinese cultuur bij kijken. Zo kunnen de mensen beter communiceren met het management en ze kunnen de bedrijfscultuur ook beter begrijpen”, zegt Soetosenojo.

Lin Ji memoreerde de speciale band die China met Suriname heeft door net als zijn voorgangers zijn waardering uit te spreken voor het feit dat Suriname het eerste land is op het westelijke halfrond waar het Chinees Nieuwjaar een nationale vrije dag is. Om studenten die goed presteren te stimuleren, heeft de ambassade aan dertien van hen voor het eerst een award uitgereikt, inclusief een financiële tegemoetkoming.

Detail studiebeurzen

Tijdens de open dag werd in details alles vermeld waaraan een student moet voldoen om te opteren voor een studiebeurs in China. De websites, documenten, de verschillende instituten en hoe op zoek te gaan naar de gewenste studie werden allemaal behandeld. “Als er behoefte is aan meer hulp zijn wij er voor jullie”, werd de studenten verzekerd.

Hen werd op het hart gedrukt om niet te wachten met het in orde maken van de papieren, totdat er een oproep verschijnt. “Heb alles vooraf bij de hand.”

Chaniva Sariredjo is één van de studenten die een award kreeg. Ze doet haar bachelor Rechten aan de Adek en studeert Mandarijn aan het Confucius Instituut. “Het is wel zwaar voor haar om twee studies te doen, maar ze doet het met een doel en ik ben trots op haar”, deelt haar moeder glimmend van trots met de krant.