Op een ladder zwetend in de zon staat kunstenaar Izia Lindsay, een mixed media-kunstenaar uit Trinidad en Tobago, die werkt met zowel digitale als traditionele media. Op het terrein van het directoraat Cultuur heeft hij de laatste hand gelegd aan een kleurrijke mural, een muurschildering, met daarin centraal het woord ‘Samen’. “Het is heet, maar ik ben zo blij dat ik dit heb kunnen afmaken, voordat ik weg moet. Het is een mooie tijd geweest hier”, houdt hij de Ware Tijd voor.
Tekst Tascha Aveloo
Beeld privécollectie
De artistieke praktijk van Izia Lindsay verkent de symboliek uit de Caribische iconografie (de studie van de betekenis van beelden, symbolen en voorstellingen in kunstwerken en andere culturele uitingen) geworteld in traditie, maar opnieuw vormgegeven vanuit zijn hedendaagse perspectief. “In mijn werk worstel ik met vragen over identiteit en klasse in postkoloniale Caribische samenlevingen, maar put uit elementen van materiële cultuur, inheemse tradities en het veranderende Caribische landschap”, licht de kunstenaar zijn werk toe.
“Kunst en taal kunnen een brug vormen tussen verhalen, mensen en naties”
Geometrische vormen, krachtige lijnen en levendige composities dienen als visuele metaforen, waarbij elke vorm met elkaar is verweven op een manier die de complexiteit van het Caribische leven weerspiegelt. “Ik omschrijf mijn visuele taal vaak als ‘gecontroleerd naturalisme’, waarbij abstractie en realisme samenkomen om verhalen te vertellen die persoonlijk én collectief zijn. Mijn werk wordt uiteindelijk een cultureel verhaal, dat de dualiteiten van mijn kosmopolitische Caribische ervaring weerspiegelt, zowel verleden als heden, structuur en vloeibaarheid, erfgoed en moderniteit.”
Lindsay is langer dan vijftien jaar actief in de creatieve industrie. Hij is universitair docent ‘grafisch ontwerpen’ aan de Augustana University in South Dakota, Verenigde Staten. Hij doceerde multimedia, illustratie en typografie aan de Universiteit van Miami en de Florida International University.
Surinaamse vlag
Gedurende zijn hele carrière heeft hij deelgenomen aan talloze tentoonstellingen, lezingen en workshops in het Caribisch Gebied en de Verenigde Staten. “Er is een sterke band tussen mijn academische praktijk en de bredere creatieve gemeenschap. Mijn werk benadrukt de waarde van culturele context van verhalen vertellen en ik gebruik mijn kunst vaak als instrument voor educatie, dialoog en maatschappelijke reflectie.”
Naast zijn studiowerk staat hij bekend om zijn kleurrijke, grootschalige muurschilderingen, waarvan vele op prominente plekken, zoals het Wynwood Arts District in Miami, het History Miami Museum en openbare instellingen op Barbados en nu dus ook in Suriname. “Dit bezoek was een zeer verrijkende ervaring. Ik ben Diaspora Vibe Cultural Arts Incubator, Augustana University en Readytex Art Gallery dankbaar voor deze kans en voor hun steun aan deze betekenisvolle culturele uitwisseling.”
Lindsay is dankbaar voor de gastvrijheid en vrijgevigheid van onder anderen zijn mentor Rosie Gordon-Wallace en collega kunstenaar Kurt Nahar. “Eén van de meest indrukwekkende ervaringen tijdens mijn tijd hier was het maken van een muurschildering bij het directoraat Cultuur.”
Deze muurschildering is volgens hem geïnspireerd door de Surinaamse bevolking en de essentie van gemeenschapsleven. “Elke interactie die ik had, was gevuld met warmte en openheid, en dit oprechte gevoel van verbondenheid beïnvloedde mijn artistieke keuzes. Ik koos ervoor om de Surinaamse vlag als basis te gebruiken voor het kleurenpalet: elke kleur werd zorgvuldig overwogen om kracht, verbondenheid en culturele trots op te roepen.”
Gevoel van verbondenheid
Een ander hoogtepunten van zijn verblijf was het bezoek aan enkele marron- en inheemse dorpen. “Het waren slechts momentopnamen, maar deze bezoeken hebben mij een diepgaand inzicht gegeven in de culturele diversiteit en veerkracht van Surinaamse gemeenschappen.”
Lindsay verkende de stad, ontmoette veel mensen en observeerde de alledaagse schoonheid in hun stofontwerpen en kleding. “De patronen, texturen en kleurkeuzes waren ongelooflijk inspirerend en zullen ongetwijfeld van invloed zijn op toekomstige werken van mij die de rol van symboliek en kleur in de Caribische cultuur onderzoeken.”
De kunstenaar is ook onder de indruk van de werken van lokale kunstenaars in Readytex Art Gallery. “Het bekijken van de werken van gerenommeerde Surinaamse kunstenaars riep een gevoel van verbondenheid op, zowel in de visuele taal als in de behandelde thema’s. Ondanks onze verschillende nationale achtergronden was er een gedeeld ritme, een vertrouwde polsslag die ons als Caribische creatievelingen verbindt. Ons werk komt vaak voort uit dezelfde bron: geschiedenis, herinnering, veerkracht en trots.”
Overigens, Lindsay was eerder – in 2013 – al in Suriname met de delegatie van Trinidad en Tobago tijdens Carifesta. “Mijn grootste leermoment is het enorme belang van culturele uitwisseling en de schoonheid die schuilt in onze verschillen. Ondanks de taalkundige, historische en etnische diversiteit in het Caribisch Gebied, heerst er een onderliggend gevoel van eenheid. Hier zijn heeft opnieuw bevestigd dat we onze individuele culturen kunnen eren en tegelijkertijd in harmonie kunnen samenleven.”
Dit bezoek heeft niet alleen zijn waardering voor de …
- Dorpelingen Bataliba moe van wangedrag dagjesmensen..
- Rumas reikt certificaten uit aan jongeren: “Jullie zijn van…..
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pa…..
- Ministers en Nederlandse ambassadeur pleiten ervoor frequen…..
- PVV en Inter Moengotapoe voorkomen klassieker in SML-finale..
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsove…..
- Ministers gevraagd om overdracht voor te bereiden..
- Bus- en boothouders in actie om nog te ontvangen betaling v…..
- Nurmohamed twijfelt over overname dienstvoertuig: “Misschie…..
- Verhoor verdachten in fraudezaak Alcoa Minerals Pensioenfon…..
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien..
- Computers en laptops weggedragen uit kantoor first lady San…..
- Simons en Rusland krijgen eerste beleidsdossiers overhandig…..
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en …..
- Trump noemt proces tegen Bolsonaro ‘internationale schand…..
- Gerold Ronnie Holwijn (59) Burnside, Coronie 7-7-2025..
- Gerold Ronnie Holwijn (59) Burnside Coronie 7-7-2025..
- Santokhi vraagt Adhin belangrijke wetten te bekijken en te …..
- Karin Refos: “De norm is nu gesteld – vrouwen kunnen het ho…..
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerh…..
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?..