“Papa, u werkte hier toch, hier wil ik later ook werken”, zegt de achtjarige Daniël tegen zijn vader, die zich opmaakt voor een tour in de productiehal van SAB. De jongen is duidelijk enthousiast en het neemt toe als hij met anderen in de productieruimte komt. Hij kijkt zijn ogen uit hoe de processen verlopen: vanaf de reiniging van de glazen flessen, het vullen daarvan met alcohol en het sluiten van de flessen met de doppen.
Tekst en beeld Sharon Singh
De flessen worden vervolgens gelabeld en in dozen verpakt. De tour in de productiehal van SAB duurt zo een half uurtje en volgens het programma zullen 120 mensen deze rum-tour kunnen beleven. Deze attractie is een van de vele die onderdeel zijn van MuseumN8, op zaterdagavond. Er waren tal van activiteiten die simultaan plaatsvonden in Paramaribo.
“Mensen komen bij het badhuis om ondergedompeld te worden om een staat van reinheid te bereiken”
Edwien Bodjie
Tijdens de tour in de fabriek bij SAB heeft niet iedereen zich geamuseerd zoals men kennelijk gehoopt had. Cynthia bijvoorbeeld. Deze bezoekster vertelt dat ze meer had verwacht. “Ik had gehoopt meer scheikundige processen te zien, het laboratorium bijvoorbeeld. Niemand wil de formules, maar dat geeft een ander vibe. Ook is het een andere beleving als je de echte eikenhouten vaten kon zien”, vertelt ze.
Vorig jaar heeft ze de tour gemist. “Wij hadden toen geen gesloten schoenen en de rijen waren heel lang.” Cynthia: “er staat wel: volg de Facebook-pagina voor meer info’, maar slechts een enkeling publiceert een volledig programma.” Ze noemt het Surinaams Nationaal Archief als een van de instanties die het publiek goed heeft geïnformeerd. “Je weet al van tevoren dat je een laptop nodig hebt bij de workshop over het efficiënte gebruik van kunstmatige intelligentie voor het lezen van archieven.”
Wat deze keer enorm meeviel is dat er bussen zijn ingezet naar de musea. Elke bus had een eigen route. De bus vertrekt om het half uur naar een andere locatie. Op die manier kon het publiek meer activiteiten bezoeken.
Mikwe
Een van de sfeervolle musea tijdens MueumN8 is die bij de Neveh Shalom Synagoge aan de Keizerstraat. Uitgelaten kinderen, lachende ouders, traditionele muziek, zang en dans. Dit is het beeld dat je aanschouwt bij een bezoek aan deze Joodse synagoge.
Opvallend is dat de gasten aandacht hadden voor alle activiteiten: in een van de gebouwen werd de geschiedenis van de komst van de Joden middels een documentaire uitgezonden. In het rituele badhuis, was het aan-een-stuk- door druk.
Edwien Bodjie die het verhaal over de Mikwe(reinigingsritueel) vertelt is geen Jood, maar een Marron. “Jullie zullen je vast wel afvragen hoe het komt dat ik het verhaal vertel hoewel ik niet van Joodse komaf ben. Dat komt, omdat een deel van onze traditie overeenkomt met de Joodse”, licht hij toe.Het badhuis is best klein. Het bad is 1.5 meter diep en het individu moet helemaal ondergedompeld zijn. Meestal moet men naakt zijn. Anders is het wanneer de rabbi er aan te pas komt bij de pas bekeerden tot het Jodendom.
Veel geleerd
“Mensen komen bij het badhuis om ondergedompeld te worden om een staat van reinheid te bereiken.” Vrouwen ondergaan het rijpingsproces na de menstruatie, na een scheiding, na de geboorte van een kind en andere levens veranderende situaties.
De man kan bij elke zaadlozing een mikwe doen. Vooral de laatste mededeling zorgt voor hilariteit wanneer een vrouw vraagt of mannen zich bij elke zaadlozing moeten reinigen. Het mag wel, maar dat zou een kostbare handeling zijn, want bij elke onderdompeling, wordt het water ververst. Het water in het bad moet bronwater zijn, zonder toevoeging van andere stoffen. Maar wie gedacht had dat het een saaie bedoening zou worden, heeft het mis, want dezelfde gast vraagt of het water jonger maakt. De aanwezigen schieten daarbij in de lach.
En dan is het tijd voor de volgende stop: in de synagoge waar er flink gemusiceerd en gezongen wordt. In een ongedwongen sfeer bekijken de aanwezigen de ark met thorakast, het spreekgestoelte, de kroonluchters en biema (verhoging in het midden van een synagoge). Het publiek klapt in de handen en danst op zijn eigen manier op de vrolijke muziek.
Het streven om jongeren te interesseren voor musea, is gelet op de opkomst ruimschoots gehaald. Niet alleen bij de Joodse synagoge, ook bij het Surinaamsch Rumhuis, Numismatisch Museum en Clevia Park waren veel jongeren. Het thema van MuseumN8 is ‘Educatie & Onderzoek’. Niet alleen de jongeren hebben uit de orale vertellingen veel opgestoken, maar ook de volwassenen.
Fort Zeelandia
In het Fort Zeelandia konden volwassen samen met hun kinderen meedoen aan een speurtocht, die voor scholieren ontwikkeld is. Die …
- PL hoopt dat Santokhi de druk van ABOP kan weerstaan..
- Voorlopige uitslagen: Trump 195 kiesmannen, Harris 113 kies…..
- Nieuwe Aanbestedingswet moet zorgen voor transparantie..
- ECD sluit weer 4 supermarkten die wetten overtreden..
- Vier supermarkten dicht wegens economische delicten..
- Surinaams sjoelteam klaar om sport te ontwikkelen en te pro…..
- Verkiezingen VS: Veel politie op de been, meerdere dreiging…..
- Zorgwerkers getraind in nieuwste technieken nierdialyse..
- Guyana en Suriname zouden jaarlijks 12 miljoen ton LNG kunn…..
- BEP verwacht actie van de regering bij brandende vraagstukk…..
- Tiener komt om het leven na botsing met vrachtwagen..
- Government initiates privatization of state enterprises: SA…..
- Ruim 1000 vissersvaartuigen worden geïnspecteerd..
- VES: ‘Duurzame democratie is sleutel tot economische stabil…..
- Bezoek Brunswijk aan veroordeelden Decembermoorden klap in …..
- Tiener overlijdt na botsing met DAF-truck..
- Man Gearresteerd Acht Jaar na Verdwijning Vrouw en Dochter …..
- Ronald Snijders doneert biografie Eddy Snijders aan instell…..
- In het dagboek van Anne Frank wordt een stofzuiger genoemd …..
- Nieuwe Chinese ambassadeur Lin Ji begint zijn missie..
- Amerika is in ogen van ambassadeur Faucher ready voor een v…..