De gunning van recente wegenbouwprojecten, waaronder de rehabilitatie van de Van ‘t Hogerhuysstraat, zorgt voor opschudding binnen de Surinaamse samenleving. Ondanks duidelijke waarschuwingen over procedurele onregelmatigheden en corruptierisico’s, heeft de overheid het miljoenenproject gegund aan een aannemer met beperkte ervaring. Opmerkelijk is dat het geselecteerde bod ruim 3,38 miljoen Amerikaanse dollars hoger lag dan de laagste inschrijving.
Volgens Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL), is er sprake van een structureel probleem binnen het aanbestedingsbeleid. “We zien hier opnieuw hoe transparantie en integriteit ondergeschikt worden gemaakt aan vriendjespolitiek en eigenbelang,” zegt Mungra. “Het lijkt erop dat de evaluatiecommissie doelbewust wordt aangestuurd om een vooraf gewenste uitkomst te garanderen.”
De zorgen over het gunningsbeleid worden versterkt door eerdere signalen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), die herhaaldelijk heeft gewezen op het gebrek aan vertrouwelijkheid en risico’s op corruptie. De IDB drong aan op een herziening van de evaluatiecommissie, maar deze aanbeveling werd genegeerd.
Ook uit het bedrijfsleven komen alarmerende geluiden. Het aannemingsbedrijf Baitali, dat in het verleden betrokken was bij het project Nickerie-Apoera, herkent volgens ingewijden een patroon van onregelmatigheden. In beide gevallen werden de projecten voorlopig stilgelegd na ingrijpen van justitie. Baitali heeft inmiddels aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de Staat Suriname. In afwachting van definitieve vonnissen hebben rechters de uitvoering van de projecten opgeschort.
De vraag is nu of deze signalen zullen leiden tot fundamentele hervormingen. “Als we deze praktijken blijven tolereren, raken we als samenleving het laatste restje vertrouwen in goed bestuur kwijt,” waarschuwt Mungra. “Dit is geen incident. Het is een systeemfout.”
Deze ontwikkelingen onderstrepen – zoals ik uitvoerig heb uiteengezet in een eerder gepubliceerd artikel, ‘Gunning rehabilitatie van de Van ‘t Hogerhuysstraat onder vuur’ – de dringende noodzaak van meer transparantie, integriteit en een grondige hervorming van evaluatie- en gunningscommissies in Suriname.”
- MOB viert downsyndroom dag met pupillen..
- Ook in Commewijne een aantal geschrapte kandidaten..
- Belastinginning..
- Simons beschikbaar als presidentskandidaat..
- Eerste lading verkiezingsmateriaal..
- Commewijne schrapt 31 kandidaten van de lijst..
- Twintigjarige aangehouden met cocaïne en marihuana..
- BEP bereidt 51 DNA-kandidaten voor op verkiezingen..
- Politie houdt M.K. aan met 6,2 gram cocaïne..
- Dansdocent Shaneaka Gibbs: ‘Ik ben zelf een smeltkroes net …..
- Louis heeft vast meegekeken..
- ONAFHANKELIJKE VERKIEZINGEN?..
- SDU-voorzitter Celsius Waterberg: ‘Weer spoorwegen in Surin…..
- Bezorgde Amerikaanse senator houdt recordspeech van 25 uur..
- SPB-voorzitter Atompai vraagt betere bescherming politieamb…..
- Nieuwe kansen voor ondernemers met beperkingen..
- Kleine issues bij uitbetaling SRD 800 studententoelage opge…..
- Micro-ondernemers met een beperking ontvangen ondersteuning…..
- NPS maakt inhaalslag door houding huidige regering..
- Beoogde DNA-kandidaten moeten meer doen in belang van volk..
- Tentoonstelling Hedendaagse Surinaamse Kunst..