“Ik kocht mijn eerste camera in 2019 om zelf grafie te doen, maar dat was ook omdat, als ik grafen vroeg om mijn kleding vast te leggen, ik het niet goed kon uitleggen. Ik zag het in mijn hoofd, maar kon het niet goed weergeven”, vertelt Meredith Joeroeja lachend aan de Ware Tijd. Als kleding ontwerpster, graaf, videograaf en kunstenares brengt ze film en video bijeen als “het verlengstuk om het hele verhaal te vertellen van bijvoorbeeld een nieuwe kleding collectie”.
Tekst Tascha AvelooADVERTISEMENT
Beeld privécollectie
In april 2024 won haar kostuumontwerp voor de Nederlandse musical ‘Boni’ de prijs voor ‘Beste kostuum’ voor musicals in Nederland. Het was niet haar eerste award en ook dit jaar is ze druk bezig om haar craft uit te oefenen. “Mijn eerste echte shoot heb ik tijdens Covid gedaan in 2021, nadat ik een nieuwe collectie had gemaakt. Die sessie was heel goed verlopen en ik kreeg goede reacties erop.”
“Het feit dat ik het allemaal zelf kan, is een plus … ik ben dan helemaal in mijn element”
Ze ging ook vaak met de organisatie Talking Prints naar het binnenland waar ze nog meer haar grafie skills kon ontwikkelen. In 2023 kreeg ze een verzoek om te werken aan een grafie campagne voor het Nederlandse kledingmerk The New Originals. “Ze hadden een samenwerking met een Surinaamse eventorganisatie in Nederland en zo is het balletje gaan rollen tot naar mij.”
Dat haar werk in de smaak viel en goed genoeg was bevonden, werd duidelijk toen ze datzelfde jaar door het gerenommeerde tijdschrift Vogue Nederland werd gevraagd om een campagne te graferen. Dit blad zou een speciale editie doen met de focus op Suriname in verband met Ketikoti. “Ik ben gewoon dol op visuals creëren, door middel van grafie en film en soms doe ik kunstzinnige bewerkingen in de ’s, waardoor ze een op zichzelf staand digitaal kunstwerk worden.”
Pure creativiteit
Joeroeja geeft aan dat ze organisch is gegroeid in haar kennis over film en video door gewoon eindeloos te experimenteren en uren te oefenen met effecten en mogelijkheden die het biedt. “Als je zo toegewijd en met passie doorgaat met wat je doet, dan kom je automatisch op een bepaald niveau. Je moet uiteraard ook kijken wat er leeft in de wereld en daarin jou eigen stijl creëren.”
De ontwerpster noemt het bezig zijn met deze digitale mediavormen een vorm van pure creativiteit uitbuiten. “Met de kleding die ik ontwerp vertel ik meestal een verhaal. Met ’s en soms video’s erbij, maak ik het verhaal af.”
Intussen heeft ze al een aantal – en videocampagnes op haar naam staan, zoals voor het inmiddels wereldberoemde merk ‘Patta’, een sneaker en streetwear merk in Nederland. “Visuals noem ik beeldende kunst waarbij je gebruik kan maken van film- en videomateriaal als basis en daarop verder werkt. Ik kan een element nemen uit een en het plaatsen in een andere en dat bewerken. Dat is digitale kunst.”
Roots en innerlijke kracht
Vorig jaar debuteerde Joeroeja met succes met haar digitale kunst op de Nationale Kunstbeurs. In datzelfde jaar werd zij gevraagd om een solo-expositie van eigen modellen op te zetten in Stichting Open Space Contemporary Art Museum in Nederland in verband met diens zevenjarig bestaan. De naam die ze koos voor de expositie was ‘Kra – Ziel’. “Voor mij is dat een verwijzing naar ‘wie je echt bent als persoon’. In de winti-cultuur gebruikt men vaak het woord kra. Ik heb daaruit veel inspiratie geput.”
De ontwerpster/ kunstenares stelt dat er een connectie is tussen de fysieke en de spirituele wereld. Via haar werk wil ze de aandacht vestigen op de uitdagingen die een mens ervaart, maar ook als gemeenschap, met daarin de noodzaak om terug te gaan naar de roots en innerlijke kracht. “Ik ben uitgegaan van de vier elementen: grond, water, lucht en vuur. De kleding, de ’s en video’s zijn hieraan opgehangen.”
Joeroeja stelt buitengewoon verrast te zijn geweest van de hoeveelheid bezoekers bij de opening en tijdens de expositie zelf. “Het was een nieuwe uitdaging en ik vond het fijn om te ontdekken dat veel meer mensen dan ik dacht me kennen en me echt volgen. Het was vooral interessant om te horen hoe men mijn werk ervaart. Veel mensen, haast eenieder, wil direct op bezoek naar Suriname, nadat ze de expo hebben bezocht.” De reacties waren gepassioneerd en men zei ‘ik voel Suriname hierin’. “En dat was dan ook de bedoeling: Suriname op een andere manier ervaren.”
NRC Magazine
Tijdens haar verblijf in Nederland voor de expo heeft zij ook veel kunnen netwerken en nieuwe contacten gelegd. Eén daarvan heeft zelfs een nieuwe opdracht opgeleverd. Zij mocht …
- SAO viert 44-jarig bestaan met workshop..
- Bryan B geeft Moederdag extra glans met optredens..
- Burleson verslaat Orie en evenaart record nationale damtite…..
- Makandra-programma versterkt plant- en dierzorg..
- Culturele avond 45ste Lions-conventie: ‘Friendship and fu…..
- Stemmen bij volmacht..
- Studietoelage wordt eind volgende week uitbetaald..
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?..
- Moeders..
- SAO voert 44 jaar vakscholing met inspirerende workshop..
- Dodelijke aanrijding op Garnizoenspad..
- Eerste stembiljetten verstrekt aan hoofdstembureaus..
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname..
- Gijzeling parlementair werk..
- Brunswijk: “Campus Marowijne nog lang niet op volle krach…..
- President bezoekt Veteranen Voetbalcompetitie..
- JusPol opent BuFaZ- en rechtszorgkantoren in Commewijne en …..
- SAO certificeert werkende cursisten in Koeltechniek en GAWA…..
- Man veroordeeld voor verkrachting minderjarige stiefdochter..
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen..
- Vaktraining Textiele Werkvormen gelanceerd te Sunny Point..