Het monument op de begraafplaats Rusthof aan de Jagernath Lachmonstraat, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de SLM-vliegramp op 7 juni 1989, verkeert in een staat van ernstige verwaarlozing. Bij deze grootste luchtvaartramp in de geschiedenis van Suriname, kwamen 176 mensen, waaronder 9 bemanningsleden, om het leven. Slechts 11 passagiers en een hond overleefden het tragische vliegtuigongeluk, dat plaatsvond nabij de luchthaven Zanderij.
Het monument, dat ooit de namen van alle slachtoffers op plaquettes droeg, is inmiddels zwaar beschadigd. De plaquettes zijn van het monument verwijderd, kapotgeslagen en liggen verspreid op de grond. Het is duidelijk dat het om een doelgerichte vernielingsactie gaat, wat diepe verontwaardiging en verdriet oproept bij nabestaanden en betrokkenen.
De situatie roept niet alleen vragen op over respect voor de slachtoffers, maar ook over het gebrek aan verantwoordelijkheid en toezicht om het monument te beschermen. Hoe is het mogelijk, dat zo een doelgerichte vernieling onopgemerkt blijft, en waarom wordt er zo weinig gedaan om deze plek te herstellen? Het feit dat het monument al lange tijd verwaarloosd is, wijst op een breder probleem van zorg en onderhoud van nationale gedenkplaatsen in Suriname. Hoewel een inzamelingsactie een mooi gebaar zou zijn om het monument te herstellen, blijft de vraag hoe dergelijke vernieling in de toekomst kan worden voorkomen. Een herstelactie zonder concrete maatregelen om vandalisme te ontmoedigen, lijkt slechts een tijdelijke oplossing. Er wordt gepleit voor het plaatsen van beveiligingscamera’s, het verhogen van het toezicht op begraafplaatsen en het vergroten van het maatschappelijke bewustzijn over het belang van het beschermen van historische plekken. Het respecteren en behouden van dergelijke gedenkplaatsen is essentieel om de geschiedenis en de verhalen van de getroffenen levend te houden. Het is aan de gemeenschap én de autoriteiten om ervoor te zorgen dat de herinnering aan de slachtoffers van de SLM-vliegramp niet alleen hersteld wordt, maar ook beschermd blijft voor toekomstige generaties.
The post MONUMENT SLACHTOFFERS SLM-RAMP TEN PROOI AAN VANDALISME ..
- Energiesector centraal tijdens tweedaagse Suriname Awarenes…..
- Column: Bundeling uit opportunisme of realiteit..
- Suriname legt steeds dossiers aan bij protest tegen activit…..
- De Nieuwe Wind-voorzitter John Samuel: ‘Nieuwe stembiljette…..
- CBB-directeur: “Geen aanvragen voor ID-kaarten van Mennonie…..
- TOEVLOED VAN MIGRANTEN NIET ONDENKBAAR..
- Waterkant-project vordert gestaag..
- Onbegaanbare wegen door zware regenval..
- 10 keer massale viering Chinees Nieuwjaar in Suriname..
- EZ treedt op tegen ondernemers die zich niet houden aan het…..
- Verdachte die intern werd opgespoord ingerekend..
- Surinamers hebben Curaçaose herdenkingscultuur helpen vorme…..
- Unesco erkent Chinees lentefeest als immaterieel cultureel …..
- Kleine bedrijven Matta zetten stap richting formalisatie..
- Burger ruimt vuil Totness op eigen initiatief op..
- Ruim 300.000 USD voor fruitverwerkingsbedrijf in Phedra..
- Arantis blikt terug op succesvol muziekjaar 2024..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen brengt veldbezoek aan hoo…..
- VSB bespreekt toekomst energiesector Suriname met EAS..
- ECD heropent supermarkt na hercontrole kassasysteem..
- Bevelhebber Kioe A Sen internationaal onderscheiden..