Het monument op de begraafplaats Rusthof aan de Jagernath Lachmonstraat, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de SLM-vliegramp op 7 juni 1989, verkeert in een staat van ernstige verwaarlozing. Bij deze grootste luchtvaartramp in de geschiedenis van Suriname, kwamen 176 mensen, waaronder 9 bemanningsleden, om het leven. Slechts 11 passagiers en een hond overleefden het tragische vliegtuigongeluk, dat plaatsvond nabij de luchthaven Zanderij.
Het monument, dat ooit de namen van alle slachtoffers op plaquettes droeg, is inmiddels zwaar beschadigd. De plaquettes zijn van het monument verwijderd, kapotgeslagen en liggen verspreid op de grond. Het is duidelijk dat het om een doelgerichte vernielingsactie gaat, wat diepe verontwaardiging en verdriet oproept bij nabestaanden en betrokkenen.
De situatie roept niet alleen vragen op over respect voor de slachtoffers, maar ook over het gebrek aan verantwoordelijkheid en toezicht om het monument te beschermen. Hoe is het mogelijk, dat zo een doelgerichte vernieling onopgemerkt blijft, en waarom wordt er zo weinig gedaan om deze plek te herstellen? Het feit dat het monument al lange tijd verwaarloosd is, wijst op een breder probleem van zorg en onderhoud van nationale gedenkplaatsen in Suriname. Hoewel een inzamelingsactie een mooi gebaar zou zijn om het monument te herstellen, blijft de vraag hoe dergelijke vernieling in de toekomst kan worden voorkomen. Een herstelactie zonder concrete maatregelen om vandalisme te ontmoedigen, lijkt slechts een tijdelijke oplossing. Er wordt gepleit voor het plaatsen van beveiligingscamera’s, het verhogen van het toezicht op begraafplaatsen en het vergroten van het maatschappelijke bewustzijn over het belang van het beschermen van historische plekken. Het respecteren en behouden van dergelijke gedenkplaatsen is essentieel om de geschiedenis en de verhalen van de getroffenen levend te houden. Het is aan de gemeenschap én de autoriteiten om ervoor te zorgen dat de herinnering aan de slachtoffers van de SLM-vliegramp niet alleen hersteld wordt, maar ook beschermd blijft voor toekomstige generaties.
The post MONUMENT SLACHTOFFERS SLM-RAMP TEN PROOI AAN VANDALISME ..
- Politieke partijen kunnen bij wet Assembleeleden terugroepe…..
- Narcoticabrigade houdt drugsverdachte aan; illegale sigaret…..
- Suriname en CCRIF in gesprek over rampenbeheer..
- DNA lanceert Suriname Conservation Caucus..
- DOE/A20 presenteren techneut Andrew Baasaron als lijstrekke…..
- Xavier Dewassie door opschuiving in Jeugdraad Suriname..
- Dharm Mungra: “Wij hebben geen containers met voedsel nodig…..
- Leerlingen met gehoorbeperking willen niet afhankelijk zijn…..
- Bushouders roeren zich; eisen betaling en nieuwe tariefsaan…..
- Maduro sluit grens met Brazilië en mobiliseert 150.000 mili…..
- Voedselpakketten uit India goedgekeurd voor consumptie..
- Kwestie Pikin Saron: Kritische reflectie op rechtspraak..
- LBO-leerlingen kunnen voor het eerst VWO/havo-toelatingsexa…..
- Terugroepwet aangenomen in DNA, NDP-fractie stemt tegen..
- Suriname treedt toe tot ICCF Group voor bescherming biodive…..
- Lbo-leerlingen mogen deelnemen aan toelatingsexamen voor ha…..
- IMF: Economie Suriname groeit in 2028 met 55 procent door o…..
- LBO-leerlingen mogen nu ook toelatingsexamen VWO/HAVO maken..
- Anand Pattan en Vinodh Santokhi doen voor zevende keer dona…..
- Ministerie van Volksgezondheid doneert medische artikelen a…..
- De martelweg naar Nickerie: een verwaarloosde hoofdslagader..