Moïra Breidel plaatsvervangend secretaris Constitutioneel Hof

20/07/2021 08:06 – Van onze redactie

Moïra Jo-Anne Breidel legt de belofte af tegenover voorzitter Gloria Karg-Stirling van het Constitutioneel Hof en kan officieel aan de slag als plaatsvervangend secretaris. : CDS  
PARAMARIBO – “Het is een heel bijzonder moment in mijn leven. Iets waar ik al lang naar uitkeek”, zegt Moïra Jo-Anne Breidel, nadat ze als plaatsvervangend secretaris werd toegevoegd aan het Constitutioneel Hof (CH). Haar beëdiging heeft maandag plaatsgevonden. Ze legde de belofte af tegenover CH-voorzitter Gloria Karg-Stirling.
Breidel spreekt volgens de Communicatiedienst Suriname van een uitdaging – één die geen moeilijke zal zijn – en een functie die ze ambieerde. De juriste loopt al vanaf 1 april mee en oefende de werkzaamheden ook als zodanig uit. Nu is alles geformaliseerd.
Het Constitutioneel Hof werd op 7 mei 2020 geïnstalleerd voor vijf jaar. Karg-Stirling (voorzitter), Kenneth Amoksi (thans minister van Justitie en Politie), Rinette Djokarto, Anoeradha Akkal-Ramautar en Maya Fokké-Manohar (allen leden) en Bien Sojo, Jornell Vinkwolk en Roy Chitanie (elk lid plaatsvervangend) vormen het hof.
President Chandrikapersad Santokhi benadrukte dat het Constitutioneel Hof “een grondwettelijk en onafhankelijk orgaan” is, dat binnen het constitutioneel bestel twee taken heeft: het toetsen van wetten aan de inhoud van de Grondwet en internationale verdragen én het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met in de Grondwet genoemde persoonlijke grondrechten.
Het Constitutioneel Hof komt donderdag voor het eerst bijeen. Op de agenda staat het toetsen van de wet Wijziging van de Amnestiewet. De openbare zitting begint om tien uur ’s morgens in de zittingszaal van het hof op de hoek van de Lim A Po- en Watermolenstraat. Vanwege de Covid-19-situatie zal er niet veel publiek worden toegelaten, maar is de zitting te volgen via https://youtu.be/9mH2wsqv8FM.
Uw browser ondersteunt helaas geen iFrames
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname